Kurczak pieczony glazurowany z warzywami

wtorek, maja 03, 2011

Przepis ten robiłam już kilka razy i naprawdę bardzo przypadł wszystkim do gustu.


składniki:
1 kurczak ok.1,50-1,70kg

2 marchewki
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
2 łyżki majonezu

3 spore ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli, pieprz

Marynata:
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyzki oleju
4 łyżki musztardy
1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka firmy "Kamis"

Glazura:
ok.1/3 szklanki wody
pół łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej ( jak kto lubi)
łyżka miodu

sposób przygotowania:
Kurczka dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czosnek zmiażdżony w prasce rozetrzeć z łyżeczką soli i wetrzeć w kurczaka.

Składniki marynaty wymieszać razem, natrzeć marynatą dokładnie całego kurczaka z zewnątrz i w środku. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić
do lodówki na noc lub minimum na 2-3 godziny.

Cebulę pokroić w kostkę,pora w krążki, marchewkę w talarki, selera "w zapałkę".
Można dodać zieloną nać z selera pokrojoną drobno.
Wymieszać, połączyć z majonezem.
Tak przygotowane warzywa poukładać dookoła kurczaka.
Kurczaka z wierzchu posmarować połową porcji glazury ( za pomocą pędzelka lub łyżką).

Po godzinie pieczenia, jak skórka z wierzchu będzie przyrumieniona na złoty kolor - kurczaka ostrożnie odwrócić na drugą stronę i posmarować drugą częścią glazury. Pozostałe pół godziny kurczaka pieczemy bez przykrycia aż skórka zrumieni się na złoty kolor.

Kurczaka możemy podać na dowolny sposób : z ziemniakami, ryżem .
Świetnie smakuje z bagietką.
Do tego obowiązkowo ulubiona surówka lub sałata lodowa z sosem typu vinaigrette.

Piec kurczaka 1- 1,5 godziny

Tak przygotowany kurczak jest aromatyczny i soczysty, dodatkowo mamy pyszny sosik z warzywami.

Źródło: Wielkie Żarcie

  • Share:

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Bardzo lubię kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej bardzo lubię :))) A musztarda to taka z ziarnami gorczycy, czy gładka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Za pierwszym razem dałam francuską, bo tylko taką miałam. Za drugi zwykłą, bo się francuska skończyła. i z jedną i z drugą był ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak dawno nie robiłam kurczaka a u Ciebie tyle kurczakowych przepisów.. muszę się wziąć:)

    OdpowiedzUsuń