Pyszne i szybkie. Czegoż można chcieć więcej w piękny i słoneczny dzień, kiedy chce się jak najwięcej czasu spędzać poza domem. Najlepiej na soczystym, miłym trawniku z dala od miejskiego zgiełku.
makaron spaghetti
szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka)
śmietana 18% - mały kubeczek 200g
żółtko (surowe)
starty ser żółty - ok. garść
ząbek czosnku
sól, pieprz biały lub czarny - wedle gustu.
sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Szparagi obrać, pokroić w nieduże kawałki ( ok.1,5 cm ). Czubki pozostawić niepokrojone. Ugotować w wodzie lub na parze oko. 10-15 min.
Na patelnię wlać kubeczek śmietany, dać żółtko i energicznie wymieszać - na małym ogniu. Dodać garść startego sera, przeciśnięty ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz i sól, do smaku. Cały czas mieszać, aż ser się rozpuści.
Dodać ugotowany, odcedzony makaron oraz szparagi. Podawać udekorowany ułożonymi na wierzchu czubkami szparagów i posypany parmezanem lub drobno startym żółtym serem.
dodatkowe informacje:
Dodatkowo dodałam podsmażonego wcześniej kurczaka.
Źródło: CinCin
2 komentarze
Wygląda swietnie. A szparagi idealnie komponuja sie ze spagetti i sosem śmietanowym. Mniam.
OdpowiedzUsuń:)
pozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
mniam! wygląda niezwykle apetycznie :))) ostatnio pochłaniam szparagi niczym odkurzacz :)
OdpowiedzUsuń