Ciastka owsiane

piątek, kwietnia 15, 2011

Smakowite i zdrowe. Cóż innego można powiedzieć o tych ciastkach? Córcia już nimi zarządza częstując siebie i wszystkich dookoła. Nie są słodkie, choć myślałam, że ta ilość cukru będzie stosunkowo wyczuwalna.


składniki:
3/4 szklanki (170 gramów) masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka (210 gramów) brązowego cukru

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3/4 szklanki (105 g) mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

3 szklanki (260 gramów) grubych płatków owsianych, rozkruszonych

1 szklanka suszonych żurawin, wiśni, czereśni lub rodzynek lub 1 szklanka białego lub ciemnej czekolady (opcjonalnie)

1 szklanka (110 g), orzechy włoskie lub innych, podprażonych i posiekanych (opcjonalnie)

sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

W misie miksera ubić masło z cukrem na kremową i gładką masę (około 2-3 minuty). Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować do połączenia.

W osobnej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, proszek, sól i cynamonu. Dodać mieszaninę mąki do masła i zmiksować do połączenia się składników.

Dodać orzechy, owies i żurawinę lub czekolady.

Wilgotnymi rękami formować ciasteczka. Delikatnie spłaszczać kulki do grubości 1.5cm. Piecz ciasteczka przez około 12 - 15 minut lub do momentu, aż będą złote.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

  • Share:

You Might Also Like

4 komentarze

  1. z takich proporcji musi wyjśc mnóstwo pysznych ciasteczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. A skąd przepis, Olu? Ciastka fajnie wyglądają~@

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za oglądnięcie bloga, ja "zaobserwuję" a jutro zabieram się za oglądanie, uwielbiam kulinarne blogi, a ten przepis na ciastka chętnie wykorzystam ;3
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń