Smakowite i zdrowe. Cóż innego można powiedzieć o tych ciastkach? Córcia już nimi zarządza częstując siebie i wszystkich dookoła. Nie są słodkie, choć myślałam, że ta ilość cukru będzie stosunkowo wyczuwalna.
3/4 szklanki (170 gramów) masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka (210 gramów) brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki (105 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 szklanki (260 gramów) grubych płatków owsianych, rozkruszonych
1 szklanka suszonych żurawin, wiśni, czereśni lub rodzynek lub 1 szklanka białego lub ciemnej czekolady (opcjonalnie)
1 szklanka (110 g), orzechy włoskie lub innych, podprażonych i posiekanych (opcjonalnie)
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
W misie miksera ubić masło z cukrem na kremową i gładką masę (około 2-3 minuty). Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować do połączenia.
W osobnej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, proszek, sól i cynamonu. Dodać mieszaninę mąki do masła i zmiksować do połączenia się składników.
Dodać orzechy, owies i żurawinę lub czekolady.
Wilgotnymi rękami formować ciasteczka. Delikatnie spłaszczać kulki do grubości 1.5cm. Piecz ciasteczka przez około 12 - 15 minut lub do momentu, aż będą złote.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
4 komentarze
częstuję się :)
OdpowiedzUsuńz takich proporcji musi wyjśc mnóstwo pysznych ciasteczek!
OdpowiedzUsuńA skąd przepis, Olu? Ciastka fajnie wyglądają~@
OdpowiedzUsuńdziękuję za oglądnięcie bloga, ja "zaobserwuję" a jutro zabieram się za oglądanie, uwielbiam kulinarne blogi, a ten przepis na ciastka chętnie wykorzystam ;3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!