Zupa pieczarkowa z serkami topionymi

czwartek, października 21, 2010
Nie spodziewałam się wiele po tej zupce, a tu miłe zaskoczenie. Mam trochę wyrzutów sumienia. Jedząc ją staram się nie myśleć ile w niej serków i co tak naprawdę jest w niej zdrowe, ale... kto z nas nie lubi czasami oddać się niezdrowej przyjemności ;) Najgorsze jest to, że także małej Li smakowała baardzo! składniki:3 serki topione np. Hochland bloczki40-50dkg pieczarek2 średnie marchewki1...

Continue Reading

  • Share:

Zupa jarzynowa na bogato

poniedziałek, października 18, 2010
Smakowita, modyfikowalna w składnikach. Można do niej dodać praktycznie wszystkie warzywa po troszkę. Nie miałam pora, więc dodałam różyczki brokuł i też wyszło smacznie. Zapisuję, bo chcę jeszcze kiedyś powtórzyć ten przepis. składniki:2 udka z kurczaka2 marchewki (w kostkę)pietruszkakawałeczek selera3 średnie ziemniakikilka plastrów cukinii (jeśli jest)czerwona cebulaszczypiorkilka łyżek zielonego groszku (mrożony lub z puszki) ew. fasolki szparagowej2-3 ząbki wyciśniętego czosnkukawałek pora (ok.10 cm)1-2...

Continue Reading

  • Share:

Kremowa zupa z kurczakiem i pieczarkami

wtorek, października 12, 2010
Zdjęcie może nie jest najlepsze, ale jakoś nie miałam wczoraj weny do focenia :) Gdybym tylko mogła zamieścić tu obłędny zapach tej zupki to z pewnością chcielibyście jej natychmiast spróbować. składniki:1 1/3 szklanki dzikiego ryżu*1kg kurczaka, pocięty na kawałki**7 szklanek wody1 szklanka posiekanego selera1 szklanka posiekanej cebuli2 łyżki oleju roślinnego1 szklanka pieczarek, w plasterkach2 łyżki vegety lub suszonych warzyw do bulionu3/4 łyżeczki białego...

Continue Reading

  • Share:

Przepyszna zupa ziemniaczana z szynką

poniedziałek, października 11, 2010
U nas na całego zaczął się festiwal zup, z których łatwo zrobić tzw. zupy kremy. Jest to warunek konieczny i wystarczający wszystkich obiadów, odkąd N. wyszedł ze szpitala po zadrutowaniu i usztywnieniu złamanej na karate żuchwy. Dlatego od tej pory przez najbliższe parę tygodni na moim blogu znajdziecie sycące i smakowite zupki. składniki:3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki1/3 szklanki pokrojonego w kostkę...

Continue Reading

  • Share:

Dynia marynowana z musztardą i miodem

środa, października 06, 2010
Zdjęcia na razie nie zrobiłam, bo mój mąż złamał żuchwę obustronnie z przemieszczeniem na zajęciach karate. Niemniej słoiczek już po paru dniach otworzyłam i zaskoczył mnie miło smakiem. Dynia jak nie dynia - słodko-kwaśna. Zastanawiałam się do czego ją podam, a pierwszy słoik zjadłam solo na spółkęz Lilcią :)składniki:5-6 szklanek wody1 szklanka octu 10%8-10 łyżek cukru2 łyżki soliliście lauroweziele angielskie200-250 ml musztardy francuskiejsposób...

Continue Reading

  • Share:

Zupa krem z dyni

poniedziałek, października 04, 2010
składniki:4-5 sporszych (większych) ziemniaków,3-4 sporsze (większe) marchewki,dynia oczywiście,1/2 l rosołu (może być ostatecznie z kostki),przyprawy:kurkuma, sól, pieprz,bagietka lub weka na grzanki,śmietana lub jogurt,natka pietruszki.sposób przygotowania:Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dynie obieramy ze skóry, wydrążamy-wycinamy środek z pestkami, Wszystko wkładamy do dużego gara, zalewamy rosołem i uzupełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości (rozchodzą się pod widelcem). Następnie musimy trochę odczekać...

Continue Reading

  • Share: