U nas na całego zaczął się festiwal zup, z których łatwo zrobić tzw. zupy kremy. Jest to warunek konieczny i wystarczający wszystkich obiadów, odkąd N. wyszedł ze szpitala po zadrutowaniu i usztywnieniu złamanej na karate żuchwy. Dlatego od tej pory przez najbliższe parę tygodni na moim blogu znajdziecie sycące i smakowite zupki.
składniki:
3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki
1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
3 1/4 szklanki wody
1-2 kostki rosołowe
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka białego lub czarnego pieprzu (lub do smaku)
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
2 szklanki mleka
składniki:
3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki
1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
3 1/4 szklanki wody
1-2 kostki rosołowe
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka białego lub czarnego pieprzu (lub do smaku)
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
2 szklanki mleka
Zdjęcia na razie nie zrobiłam, bo mój mąż złamał żuchwę obustronnie z przemieszczeniem na zajęciach karate. Niemniej słoiczek już po paru dniach otworzyłam i zaskoczył mnie miło smakiem. Dynia jak nie dynia - słodko-kwaśna. Zastanawiałam się do czego ją podam, a pierwszy słoik zjadłam solo na spółkęz Lilcią :)
składniki:
5-6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
8-10 łyżek cukru
2 łyżki soli
liście laurowe
ziele angielskie
200-250 ml musztardy francuskiej
sposób przygotowania:
Ziarenka gorczycy z musztardy są mięciutkie, w odróżnieniu od gorczycy suszonej dodawanej do marynat.
Zagotować składniki marynaty i połączyć ze słoiczkiem musztardy.
W średnich słoikach (350-650) ułożyć kostki dyni, dodać po pełnej łyżce miodu. Zalać marynatą.
Zapasteryzować ok 20 minut.
składniki:
5-6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
8-10 łyżek cukru
2 łyżki soli
liście laurowe
ziele angielskie
200-250 ml musztardy francuskiej
sposób przygotowania:
Ziarenka gorczycy z musztardy są mięciutkie, w odróżnieniu od gorczycy suszonej dodawanej do marynat.
Zagotować składniki marynaty i połączyć ze słoiczkiem musztardy.
W średnich słoikach (350-650) ułożyć kostki dyni, dodać po pełnej łyżce miodu. Zalać marynatą.
Zapasteryzować ok 20 minut.
składniki:
4-5 sporszych (większych) ziemniaków,
3-4 sporsze (większe) marchewki,
dynia oczywiście,
1/2 l rosołu (może być ostatecznie z kostki),
przyprawy:kurkuma, sól, pieprz,
bagietka lub weka na grzanki,
śmietana lub jogurt,
natka pietruszki.
sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dynie obieramy ze skóry, wydrążamy-wycinamy środek z pestkami, Wszystko wkładamy do dużego gara, zalewamy rosołem i uzupełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości (rozchodzą się pod widelcem). Następnie musimy trochę odczekać by sie nie poparzyć. W tym momencie możemy, podsmażyć na patelni z oliwą bagietkę lub wekę pokrojoną w kromeczki, zrumienić z obu stron. Gdy zupa ostygnie, miksujemy ja blenderem lub innym tego typu urządzeniem. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną pietruszkę. Wylewamy na talerze i do każdego "kapiemy" kleksa śmietany lub jogurtu.
dodatkowe informacje:
Kleks śmietanki obowiązkowo. Bez niego zupa nam w ogóle nie smakowała, a ze śmietaną była przepyszna.
Źródło: CinCin.cc
4-5 sporszych (większych) ziemniaków,
3-4 sporsze (większe) marchewki,
dynia oczywiście,
1/2 l rosołu (może być ostatecznie z kostki),
przyprawy:kurkuma, sól, pieprz,
bagietka lub weka na grzanki,
śmietana lub jogurt,
natka pietruszki.
sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dynie obieramy ze skóry, wydrążamy-wycinamy środek z pestkami, Wszystko wkładamy do dużego gara, zalewamy rosołem i uzupełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości (rozchodzą się pod widelcem). Następnie musimy trochę odczekać by sie nie poparzyć. W tym momencie możemy, podsmażyć na patelni z oliwą bagietkę lub wekę pokrojoną w kromeczki, zrumienić z obu stron. Gdy zupa ostygnie, miksujemy ja blenderem lub innym tego typu urządzeniem. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną pietruszkę. Wylewamy na talerze i do każdego "kapiemy" kleksa śmietany lub jogurtu.
dodatkowe informacje:
Kleks śmietanki obowiązkowo. Bez niego zupa nam w ogóle nie smakowała, a ze śmietaną była przepyszna.
Źródło: CinCin.cc
Jeszcze w porze soczystych i pachnących słońcem malinówek pokusiłam się o tę zupkę. Otwarcie przyznaję się, że nie przepadam za przepisami Pascala, ale ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Szczególnie na drugi dzień, gdy wszystko się przegryzło, zachwycała swoją prostotą i smakiem.
składniki:
2 kostki rosołowe (wołowe)
2 łyżki oliwy
2 duże posiekane cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 - 2 kg pomidorów świeżych (lub odpowiednik tej masy pomidorów z puszki)
1 łyżka cukru (ważne!)
1 mała czerstwa ciabatta zrumieniona w opiekaczu (ja daję grzanki, ok 100 g)
1/2 łyżeczki bazylii
składniki:
2 kostki rosołowe (wołowe)
2 łyżki oliwy
2 duże posiekane cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 - 2 kg pomidorów świeżych (lub odpowiednik tej masy pomidorów z puszki)
1 łyżka cukru (ważne!)
1 mała czerstwa ciabatta zrumieniona w opiekaczu (ja daję grzanki, ok 100 g)
1/2 łyżeczki bazylii
składniki:
1/2 kg karkówki bez kości
2 jajka
przyprawy - vegeta, pieprz
4 ząbki czosnku
mąka
3 cebule
olej do smażenia
sposób przygotowania:
Karkówkę podzielić na kotlety, rozbić i posypać delikatnie przyprawami, jajka rozmieszać widelcem, panierować kotlety w jajku i mące. Obsmazyć na złoty kolor. Przełożyć kotlety do garnka - warstwa kotletów, cebula pokrojona w krążki i czosnek zmiażdżony lub pokrojony w plasty, następna warstwa i tak aż do wykończenia produktów, ostanią warstwą powinna być cebula. Przykryć szczelnie i przez chwilę dusić na małym ogniu aż karkówka i cebula puści sok, następnie podlać odrobiną wody lub rosołem i dusić około 15 min. Powstały sos doprawic wg uznania. Kotlety są aromatyczne i smaczne.
Przepis podał/a na WŻ dankarz.
1/2 kg karkówki bez kości
2 jajka
przyprawy - vegeta, pieprz
4 ząbki czosnku
mąka
3 cebule
olej do smażenia
sposób przygotowania:
Karkówkę podzielić na kotlety, rozbić i posypać delikatnie przyprawami, jajka rozmieszać widelcem, panierować kotlety w jajku i mące. Obsmazyć na złoty kolor. Przełożyć kotlety do garnka - warstwa kotletów, cebula pokrojona w krążki i czosnek zmiażdżony lub pokrojony w plasty, następna warstwa i tak aż do wykończenia produktów, ostanią warstwą powinna być cebula. Przykryć szczelnie i przez chwilę dusić na małym ogniu aż karkówka i cebula puści sok, następnie podlać odrobiną wody lub rosołem i dusić około 15 min. Powstały sos doprawic wg uznania. Kotlety są aromatyczne i smaczne.
Przepis podał/a na WŻ dankarz.