­
­
Od kuchni

Dynia marynowana z musztardą i miodem

środa, października 06, 2010
Zdjęcia na razie nie zrobiłam, bo mój mąż złamał żuchwę obustronnie z przemieszczeniem na zajęciach karate. Niemniej słoiczek już po paru dniach otworzyłam i zaskoczył mnie miło smakiem. Dynia jak nie dynia - słodko-kwaśna. Zastanawiałam się do czego ją podam, a pierwszy słoik zjadłam solo na spółkęz Lilcią :)składniki:5-6 szklanek wody1 szklanka octu 10%8-10 łyżek cukru2 łyżki soliliście lauroweziele angielskie200-250 ml musztardy francuskiejsposób...

Continue Reading

  • Share:

Zupa krem z dyni

poniedziałek, października 04, 2010
składniki:4-5 sporszych (większych) ziemniaków,3-4 sporsze (większe) marchewki,dynia oczywiście,1/2 l rosołu (może być ostatecznie z kostki),przyprawy:kurkuma, sól, pieprz,bagietka lub weka na grzanki,śmietana lub jogurt,natka pietruszki.sposób przygotowania:Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dynie obieramy ze skóry, wydrążamy-wycinamy środek z pestkami, Wszystko wkładamy do dużego gara, zalewamy rosołem i uzupełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości (rozchodzą się pod widelcem). Następnie musimy trochę odczekać...

Continue Reading

  • Share:

Toskańska zupa pomidorowa

wtorek, września 14, 2010
Jeszcze w porze soczystych i pachnących słońcem malinówek pokusiłam się o tę zupkę. Otwarcie przyznaję się, że nie przepadam za przepisami Pascala, ale ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Szczególnie na drugi dzień, gdy wszystko się przegryzło, zachwycała swoją prostotą i smakiem. składniki:2 kostki rosołowe (wołowe)2 łyżki oliwy2 duże posiekane cebule2 łyżki koncentratu pomidorowego1,5 - 2 kg pomidorów świeżych (lub odpowiednik tej...

Continue Reading

  • Share:

Duszone kotlety z karkówki

wtorek, września 14, 2010
składniki:1/2 kg karkówki bez kości2 jajkaprzyprawy - vegeta, pieprz4 ząbki czosnkumąka3 cebuleolej do smażeniasposób przygotowania:Karkówkę podzielić na kotlety, rozbić i posypać delikatnie przyprawami, jajka rozmieszać widelcem, panierować kotlety w jajku i mące. Obsmazyć na złoty kolor. Przełożyć kotlety do garnka - warstwa kotletów, cebula pokrojona w krążki i czosnek zmiażdżony lub pokrojony w plasty, następna warstwa i tak aż do wykończenia produktów, ostanią...

Continue Reading

  • Share:

ZAK do zadań iście specjalnych

wtorek, sierpnia 17, 2010
Niedawno dostałam coś co trudno zakwalifikować do kategorii przydasiów, bo w zasadzie większość z nas żyje bez tego :) Na pierwszy rzut oka kojarzy mi się z kolorową dętką, którą kiedyś cięto na cienkie paski, żeby w ten sposób uzyskać gumkę. Różnicę stanowi soczysty, rzucający się w oko kolor i fantazyjny kraniec. A do czego owo dziwne, ściśle wyspecjalizowane przydasie ma służyć? ...

Continue Reading

  • Share:

AlleDrogeria.pl zaprasza!

piątek, lipca 30, 2010
Mam przyjemność zaprosić wszystkich Odwiedzających do mojego nowego przybytku. To właśnie nad tym skupiałam się ostatnio, zaniedbując bloga. Przedstawiam Wam AlleDrogeria.pl:Jest to niejako prapremiera, bo akcja reklamowa ruszy dopiero za jakiś czas, gdy cały asortyment stanie się dostępny od ręki. Wiele produktów już jednak jest dostępnych, dlatego też zapraszam serdecznie do zapoznania się z ofertą! ...

Continue Reading

  • Share: