­
­
Od kuchni

Tarta z orzechami włoskimi

czwartek, grudnia 24, 2009
Na spód:125 g masła1 szklanka mąki1 żółtko1 łyżka cukruletnia wodaWymieszać wszystkie składniki, dodać tyle wody, by ciasto się zawiązało. Wyrobić, wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę (u mnie dało się wyłożyć dwie średnie formy o średnicy 20 cm, przy czym zostawiłam kawałek ciasta na zrobienie wiórków z ciasta do posypania powierzchni lub...

Continue Reading

  • Share:

Zupa ogórkowa

środa, grudnia 23, 2009
Przepis zapisany w celu dalszego wykorzystania :) Znalazłam go całkiem przypadkime, gdy chciałam zjeść coś zupełnie innego.Źródło: Wielkie Żarcieskładniki:1/2kg ogórków kiszonych*4 spore marchewki1 pietruszkakawałek seleramały por6 średnich ziemniakówkostka rosołowa instant**2 litry wodyłyżeczka posiekanego koperkusól, pieprzliść laurowy2 ziarenka ziela angielskiegołyżka sosu sojowego2 płaskie łyżki mąki150 ml śmietany 12% UHT3 łyżki oleju*lub gotowa mrożonka z Hortexu**lub wywar z kurczakasposób przygotowania:Wodę zagotować z rosołkiem z kostki....

Continue Reading

  • Share:

Dyniowe curry

czwartek, października 08, 2009
składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 1 łyżeczka płatków chilli (pasty chilli lub 1/3 łyżeczki proszku) 1 łodyżka trawy cytrynowej 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę 1 łyżka sosu rybnego 10 - 12 krewetek*350 g upieczonej dyni, pokrojonej w kostkę sól i pieprz 250 ml...

Continue Reading

  • Share:

Słodko-kwaśna zupa dyniowa

poniedziałek, października 05, 2009
składniki:75dkg do 1 kg dyni - jędrny miąższ i pomarańczowe farfocle2 litry wywaru z kury (może być z kostki)łyżeczka nasion kolendry2 listki laurowepół papryczki chili4-5 ziarenek ziela angielskiegośmietana 18% (do zupy)ew. pieprz i imbirsok z połówki cytryny2 łyżki cukrusposób przygotowania:Z farfocli dynnych wybieramy pestki (to chyba najtrudniejsze zadanie w tym przepisie). Pestek nie wyrzucajmy - można je przecież podsuszyć i zjeść. Farfocle bez...

Continue Reading

  • Share:

Lane kluseczki z żółtkiem dla niemowląt

sobota, października 03, 2009
Lane kluseczki na mleku modyfikowanym - powyżej 6 miesiąca(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)składniki:mleko modyfikowane Bebiko 2 lub Bebiko HA 2 Dobry Apetyt w przypadku profilaktyki przeciw alergii pokarmowej – 12miarekwoda – 360mlmąka kukurydziana – 12 łyżeczek od herbatyżółtko jaja – 1 szt.sposób przygotowania:Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozprowadzić mleko. Żółtko połączyć z mąką oraz z 4...

Continue Reading

  • Share:

Ryba w cieście piwnym i nie tylko

czwartek, października 01, 2009
Ostatnimi czasy za moim N. chodzi panga w cieście piwnym z restauracji Rico. Tak naprawdę to chyba bardziej interesuje go to ciasto, więc postanowiłam wyszperać w necie przepis na takowe :) składniki:50 dag filetów z ryby morskiejsok cytrynowyolej lub oliwa hiszpańska do smażeniapieprzsólciasto:20 dag mąkijajkopół szklanki piwałyżeczka oleju lub oliwy hiszpańskiejsólsposób przygotowania:Z mąki, żółtka, piwa i oleju lub oliwy hiszpańskiej sporządzić ciasto. Osolić,...

Continue Reading

  • Share: