składniki:
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 cebule dymki, posiekane
300g młodych pieczarek
125g boczniaków
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
posiekana natka pietruszki
olej
sposób przygotowania:
W zasadzie ilość i rodzaj grzybów nie jest tak ważna jak proporcje sosu. Ja użyłam samych pieczarek z połowy porcji.
W woku rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury. Zmniejszyć płomień i wrzucić czosnek, dymkę i smażyć, mieszając energicznie, przez pół minuty.
Dodać grzyby (najlepiej malutkie pieczarki lub ćwiartki większych, ważne żeby były mniej więcej tej samej wielkości), sos chili (użyłam słodkiego sosu chili z Tao Tao) sos sojowy, hoisin, ocet, pieprz i cukier i smażyć, mieszając, przez 4-5 minut, aż grzyby zmiękną.
Skropić olejem sezamowym, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać przybrane natką.
dodatkowe informacje:
Danie to świetnie pasuje do tłustego mięsa lub potraw z ryby.
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 cebule dymki, posiekane
300g młodych pieczarek
125g boczniaków
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
posiekana natka pietruszki
olej
sposób przygotowania:
W zasadzie ilość i rodzaj grzybów nie jest tak ważna jak proporcje sosu. Ja użyłam samych pieczarek z połowy porcji.
W woku rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury. Zmniejszyć płomień i wrzucić czosnek, dymkę i smażyć, mieszając energicznie, przez pół minuty.
Dodać grzyby (najlepiej malutkie pieczarki lub ćwiartki większych, ważne żeby były mniej więcej tej samej wielkości), sos chili (użyłam słodkiego sosu chili z Tao Tao) sos sojowy, hoisin, ocet, pieprz i cukier i smażyć, mieszając, przez 4-5 minut, aż grzyby zmiękną.
Skropić olejem sezamowym, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać przybrane natką.
dodatkowe informacje:
Danie to świetnie pasuje do tłustego mięsa lub potraw z ryby.