składniki:
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 cebule dymki, posiekane
300g młodych pieczarek
125g boczniaków
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
posiekana natka pietruszki
olej
sposób przygotowania:
W zasadzie ilość i rodzaj grzybów nie jest tak ważna jak proporcje sosu. Ja użyłam samych pieczarek z połowy porcji.
W woku rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury. Zmniejszyć płomień i wrzucić czosnek, dymkę i smażyć, mieszając energicznie, przez pół minuty.
Dodać grzyby (najlepiej malutkie pieczarki lub ćwiartki większych, ważne żeby były mniej więcej tej samej wielkości), sos chili (użyłam słodkiego sosu chili z Tao Tao) sos sojowy, hoisin, ocet, pieprz i cukier i smażyć, mieszając, przez 4-5 minut, aż grzyby zmiękną.
Skropić olejem sezamowym, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać przybrane natką.
dodatkowe informacje:
Danie to świetnie pasuje do tłustego mięsa lub potraw z ryby.
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 cebule dymki, posiekane
300g młodych pieczarek
125g boczniaków
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
posiekana natka pietruszki
olej
sposób przygotowania:
W zasadzie ilość i rodzaj grzybów nie jest tak ważna jak proporcje sosu. Ja użyłam samych pieczarek z połowy porcji.
W woku rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury. Zmniejszyć płomień i wrzucić czosnek, dymkę i smażyć, mieszając energicznie, przez pół minuty.
Dodać grzyby (najlepiej malutkie pieczarki lub ćwiartki większych, ważne żeby były mniej więcej tej samej wielkości), sos chili (użyłam słodkiego sosu chili z Tao Tao) sos sojowy, hoisin, ocet, pieprz i cukier i smażyć, mieszając, przez 4-5 minut, aż grzyby zmiękną.
Skropić olejem sezamowym, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać przybrane natką.
dodatkowe informacje:
Danie to świetnie pasuje do tłustego mięsa lub potraw z ryby.
5 komentarze
co to za sos ten hoisin? czy jest niezbędny?
OdpowiedzUsuńAgo, raczej trudno będzie o idealny substytu. Wcześniej sama nie używałam tego sosu do innych potraw, ale odkąd go udało mi się nabyć w Tesco jestem pod ogromnym wrażeniem. Bardzo wpływa na smak potrawy swoim charakterystycznym smakiem. Może warto rozejrzeć się po hipermarketach na półkach z orientanymi produktami. Ewentualnie jeśli zamawiasz w MniamMniamie to tam też jest. Ja używam takiego:
OdpowiedzUsuńhttp://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=26935&pkt_id=&pro_id=&char_id=
Ale jest też z Tao Tao.
Pozdr.
dziękuje za odpowiedź, w takim razie poszukam go :)
OdpowiedzUsuńO, Aga mnie uprzedziła z pytaniem :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio dopieor sos rybny poznałam (tzn. znałam go wcześniej, ale teoretycznie:). Takam zacofana...
Ale na hoisin też przyjdzie czas!
Zdjecie jak zwykle niezwykle apetyczne :) Sam przepis oczywiscie tez :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zycze Ci / Wam radosnych, rodzinnych Swiat! :)