Grzyby na ostro

niedziela, marca 29, 2009


składniki:
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 cebule dymki, posiekane
300g młodych pieczarek
125g boczniaków
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
posiekana natka pietruszki
olej

sposób przygotowania:
W zasadzie ilość i rodzaj grzybów nie jest tak ważna jak proporcje sosu. Ja użyłam samych pieczarek z połowy porcji.

W woku rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury. Zmniejszyć płomień i wrzucić czosnek, dymkę i smażyć, mieszając energicznie, przez pół minuty.

Dodać grzyby (najlepiej malutkie pieczarki lub ćwiartki większych, ważne żeby były mniej więcej tej samej wielkości), sos chili (użyłam słodkiego sosu chili z Tao Tao) sos sojowy, hoisin, ocet, pieprz i cukier i smażyć, mieszając, przez 4-5 minut, aż grzyby zmiękną.

Skropić olejem sezamowym, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać przybrane natką.

dodatkowe informacje:
Danie to świetnie pasuje do tłustego mięsa lub potraw z ryby.

  • Share:

You Might Also Like

5 komentarze

  1. co to za sos ten hoisin? czy jest niezbędny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ago, raczej trudno będzie o idealny substytu. Wcześniej sama nie używałam tego sosu do innych potraw, ale odkąd go udało mi się nabyć w Tesco jestem pod ogromnym wrażeniem. Bardzo wpływa na smak potrawy swoim charakterystycznym smakiem. Może warto rozejrzeć się po hipermarketach na półkach z orientanymi produktami. Ewentualnie jeśli zamawiasz w MniamMniamie to tam też jest. Ja używam takiego:

    http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=26935&pkt_id=&pro_id=&char_id=

    Ale jest też z Tao Tao.

    Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuje za odpowiedź, w takim razie poszukam go :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, Aga mnie uprzedziła z pytaniem :)
    Ja ostatnio dopieor sos rybny poznałam (tzn. znałam go wcześniej, ale teoretycznie:). Takam zacofana...

    Ale na hoisin też przyjdzie czas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjecie jak zwykle niezwykle apetyczne :) Sam przepis oczywiscie tez :)

    Pozdrawiam serdecznie i zycze Ci / Wam radosnych, rodzinnych Swiat! :)

    OdpowiedzUsuń