­
­
Od kuchni

Pierś kurczaka zawijana w liść kapusty

czwartek, kwietnia 10, 2008
To danie robiłam już jakiś czas temu, jednak nie miałam jeszcze czasu, aby zamieścić tu o nim notatkę. A jakżebym mogła pominąć coś tak pysznego! Roladki smakują wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami w połączeniu ze świeżym koperkiem i odrobiną masła. No, po prostu cud, miód :-) Są okropnie uzależniające smakowo i zapewne nie raz, nie dwa, ale wiele razy zrobię je na obiad.Wykonane ściśle...

Continue Reading

  • Share:

Sałatka porowa

niedziela, marca 30, 2008
Sałatka z pora, czy jak kto woli po prostu sałatka z warzywami - jedna z wielu wariacji na ich temat. Doskonała solo, ale pasuje także do niektórych dań obiadowych. Pyszna, mniamuśna... Więcej nie powiem, bo moja miłość do pora jest wielka ;-) składniki1 por, mały1/2 pęczka rzodkiewek1/3 puszki kukurydzy2-3 jajka10-15 dag żółtego seramajonez + śmietanasól, pieprzsposób przygotowaniaPora oczyścić, umyć, pokroić w pół plasterki...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak z klasą

niedziela, marca 30, 2008
To bardzo proste, w miarę szybkie, eleganckie danie. Wielkość kotletów drobiowych można modyfikować, pamietając jednak o skróceniu czasu duszenia w niektórychm omentach. Jest to godny polecenia sposób na niebanalny, kojarzący się z latem obiad. składniki:½ szklanki mąki3 pojedyncze filety z kurczakaSól i pieprz1 łyżka masła2-3 łyżki oleju½ szklanki wytrawnego białego wina½ szklanki bulionu drobiowego1 łyżka musztardy Dijon lub innej ostrej1 mała cukinia, pokrojona...

Continue Reading

  • Share:

Drożdżowy chleb z serem i szczypiorkiem

niedziela, marca 30, 2008
To pierwszy chleb, którego nie miałam nawet okazji skosztować. Został zjedzony przez pozostałych domowników i trudno jest mi tu cokolwiek napisać o jego walorach smakowych. Niemniej jednak sądzę, że musiał im smakować. Przepis orginalnie znalazłam na stronie Petry z resztą jak wiele innych wspaniałych przepisów na chleb. składniki:450 g mąki typu 550110 g mąki pszennej razowej350 ml wody20 g drożdży świeżych lub odpowiednio...

Continue Reading

  • Share:

Tortilla

sobota, marca 29, 2008
Czy jak kto woli w spolszczonej wersji tortila. Jest to w tym przypadku rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw. Charakterystycznego dla kuchni meksykańskiej. Jednak u nas w domu zwykle nazwą tą określa się całe danie, czyli placek zwinięty z warzywami, serem, sosem i...

Continue Reading

  • Share:

Raspberry Cheesecake Brownies

poniedziałek, marca 24, 2008
Inaczej sernikobrownies z malinami to wspaniałe połączenie kuszących smaków :-) Moje Kochanie pokochało dzięki temu serniki, a w ogólnej klasyfikacji ciast wśród odmowników, to zajęło pierwsze miejsce ex aequo z snikersem. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.składniki:200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo) 5 jajek 110 g mąki 400 g sera kremowego...

Continue Reading

  • Share: