­
­
Od kuchni

Bezowo...

poniedziałek, kwietnia 09, 2007
...zakończyliśmy te święta. W końcu zmusiłam się do wykorzystania pozostały w lodówce białek i mimo braku szczęścia do robienia bezów (czy też "bez", nie wiem, któro jest poprawne?!) zrobiłam dziś wg przepisu podanego przez marghe. To co mi wyszło, chyba przypomina bezy, a w smaku na pewno.PS. Przy okazji robienia owych smakołyków moje pomocne Kochanie postanowiło wyręczyć mnie w trzymaniu żyrafy Brauna. Na...

Continue Reading

  • Share:

Wesołego jajka

sobota, kwietnia 07, 2007
Koszyczek z jajkami, kawałkiem kiełbaski, babeczką, solą i pieprzem już poświęcony. Obiadek zjedzony. Jeszcze tylko zrobię przy okazji zdjęcie pomarańczowemu sernikowi. I zaczniemy świąteczną 2-dniową beztroskę...Wesołych Świąt! ...

Continue Reading

  • Share:

Świąteczna gorączka

środa, kwietnia 04, 2007
W domach powoli rozkręca się karuzela świątecznych przygotowań, ale nie u nas... Sprawę wypieków moja mama ma już dopiętą prawie na ostatni guzik. Dziś zrobiła dwie małe babeczki do koszyków, jedną dużą babkę i dwie średnie (na zdjęciu). Ufff... Wszystkie tak, jak lubimy piaskowe wg przepisu z babcinego zeszytu. Jutro mam zrobić florentynki, gdyż ostatnim razem uwiodły moją mamę, a nawet kilka sąsiadek...

Continue Reading

  • Share:

Serowo-ryżowa zapiekanka z brokułami

poniedziałek, kwietnia 02, 2007
Smaczna serowa zapiekanka ryżowo-brokułowa. Lekka i pyszna!   składniki:5 dag masła 1 cebula1 mały seler lub 3-4 łodygi selera naciowego 1 szklanka rosołu z kostki 1 łyżka śmietany1 paczka mrożonych brokuł (450 g) lub tyle samo świeżych 1 szklanka ryżu3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 łyżka oleju roślinnego12-15 dag pieczareksól i pieprz 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 15 dag sera żółtego np. gouda lub...

Continue Reading

  • Share:

Czekoladowe ciasto z Guinnessem

niedziela, kwietnia 01, 2007
Mokre, ciężkie ciasto z nutą cynamonu pochodzi z książki "The Cake Book" Tish Boyle, a zaadoptowałam je z Leite's Culinaria z delikatną redukcją cukru. Piwo połączone z kakao daje ciekawy czekoladowy smak, a wszystko dopełnia aromat wanilii. W Irlandii podawane jest w dniu św. Patryka.składniki:1 3/4 szklanki mąki3/4 szklanki dobrego kakao1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu315 g masła,...

Continue Reading

  • Share:

Napoletana pizza

niedziela, kwietnia 01, 2007
To ciasto na stałe wpisało się w nasze menu, choć na początku było wiele sprzeciwów: "..bo Grzegorzowe lepsze", "A wcale, bo nie. To od kamienia lepsze." itp. A ja zdecydowałam, że Reinhartowe lepsze. W końcu to sama je przygotowywuje i basta! Jest wygodne, dobrze się rozciąga i formuje, wstawia się je do lodówki i można z niego korzystać, kiedy się chce z parogodzinnym...

Continue Reading

  • Share: