Kolejna wspaniała propozycja na wspólne pieczenie z dziećmi, a do tego łatwa i interesująca pod względem wykonania. U mnie guziczki były furorą :-)
150g miękkiego masła
70g pudru
1 żółtko
szczypta soli
225g mąki
3 krople ulubionego aromatu
dżem lub marmolada, do przełożenia
Potrzebne nam będą jeszcze : dwa kieliszki różniej wielkości i słomka plastikowa.
sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę; dodajemy żółtko, aromat i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. Będzie dosyć zbitej konsystencji, ale nie trzeba się tym zrażać, tylko zagniatać dalej ;)
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm i dużym kieliszkiem lub literatką wycinamy kółeczka. Mniejszym kieliszkiem dociskamy każde ciasteczko, tak by otrzymać małe wgłębienie.
Słomką robimy po 4 dziureczki. Układamy na blaszce, posmarowanej masłem i podsypanej mąką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (175C) i pieczemy do delikatnego zarumienienia.
Po ostygnięciu przekładamy ulubionym dżemem lub inną konfiturą.
Najsmaczniejsze, gdy trochę nasiąkną i poleżą.
10 komentarze
Wygląda przeuroczo, też muszę zacząć eksperymentować z różnymi kształtami ciasteczek.
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wyglądają, widziałam podobny przepis na cin cin
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest także na Cin Cinie i jeszcze na blogach w sieci. W zasadzie jego forma jest praktycznie stała, a mi osobiście kojarzą się one z prostymi ciastkami maślanymi mojej babci. Tak jak pisałam z dżemikiem super!
OdpowiedzUsuńCudne!!
OdpowiedzUsuńświetne są!
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, proste, a wyglądają przeuroczo!
OdpowiedzUsuńŚliczne guziczki:-)
OdpowiedzUsuńJuż samo przyglądanie się im sprawia, że się uśmiecham ;-)
fantastyczny pomysł!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się te guziki podobają, zrobię je kiedyś :)
OdpowiedzUsuń