Muffinki czekoladowo-kokosowe

czwartek, marca 25, 2010

Pina Colada Cheesecake With Coco-Nut Crust


Po krótce napiszę, że jestem wiosennie chora. Wczoraj złapałam jakieś przeziębienie i dziś ledwo oddycham. Wrzucam więc przepis na coś, co poprawia wiosną (i nie tylko) humor :)


składniki na 12 babeczek:
250g mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki cukru
2 szczypty soli
100g wiórków czekoladowych lub posiekanej czekolady
30g wiórków kokosowych
1 duże jajko
80ml neutralnego oleju roślinnego lub płynnego masła
200ml mleka
1-2 łyżki rumu (wg uznania)

sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Wymieszać mąkę, proszek, sól, cukier, czekoladę oraz wiórka kokosowe w misce średniej wielkości.

W oddzielnej misce roztrzepać jajko i wymieszać je z olejem oraz mlekiem.

Wlać płynne składniki (olej, mleko, jajko) do miski z suchymi składnikami, stale mieszając. Mieszać do momentu, gdy składniki połączą się w ciasto, ale nadal widoczne będą drobne grudki.

Napełnić foremki do pieczenia ciastem do 2/3 wysokości.

Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i piec muffiny przez około 20 minut.

Wyjąć muffiny z piekarnika i pozostawić na około 5 minut, aby lekko ostygły.

Delikatniej wyciągnąć z foremek i pozostawić na kratce do wystygnięcia.

dodatkowe informacje:
Zamiast wiórków kokosowych i czekoladowych można użyć 40g rodzynek i 30g orzechów włoskich.

Babeczki są gotowe, jeśli na wbitym w nie patyczku nie będzie pozostałości ciasta.

  • Share:

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Zdrowia Olu życzę!

    no a babeczki! no ba! oczywiście, że poprawiają :) i humor i linię w talii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Zdrowieję powoli, bo wciąż karmię małą to i z lekami nie przeginam :) A z tą linią w talii mnie rozbawiłaś ^.^

    OdpowiedzUsuń
  3. no tak.. muffinki to moje nieustanne poprawiacze nastroju

    zdrowiej prędko!

    OdpowiedzUsuń