Pina Colada Cheesecake With Coco-Nut Crust
Po krótce napiszę, że jestem wiosennie chora. Wczoraj złapałam jakieś przeziębienie i dziś ledwo oddycham. Wrzucam więc przepis na coś, co poprawia wiosną (i nie tylko) humor :)
składniki na 12 babeczek:
250g mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki cukru
2 szczypty soli
100g wiórków czekoladowych lub posiekanej czekolady
30g wiórków kokosowych
1 duże jajko
80ml neutralnego oleju roślinnego lub płynnego masła
200ml mleka
1-2 łyżki rumu (wg uznania)
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Wymieszać mąkę, proszek, sól, cukier, czekoladę oraz wiórka kokosowe w misce średniej wielkości.
W oddzielnej misce roztrzepać jajko i wymieszać je z olejem oraz mlekiem.
Wlać płynne składniki (olej, mleko, jajko) do miski z suchymi składnikami, stale mieszając. Mieszać do momentu, gdy składniki połączą się w ciasto, ale nadal widoczne będą drobne grudki.
Napełnić foremki do pieczenia ciastem do 2/3 wysokości.
Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i piec muffiny przez około 20 minut.
Wyjąć muffiny z piekarnika i pozostawić na około 5 minut, aby lekko ostygły.
Delikatniej wyciągnąć z foremek i pozostawić na kratce do wystygnięcia.
dodatkowe informacje:
Zamiast wiórków kokosowych i czekoladowych można użyć 40g rodzynek i 30g orzechów włoskich.
Babeczki są gotowe, jeśli na wbitym w nie patyczku nie będzie pozostałości ciasta.
4 komentarze
Zdrowia Olu życzę!
OdpowiedzUsuńno a babeczki! no ba! oczywiście, że poprawiają :) i humor i linię w talii ;)
Dziękuję. Zdrowieję powoli, bo wciąż karmię małą to i z lekami nie przeginam :) A z tą linią w talii mnie rozbawiłaś ^.^
OdpowiedzUsuńno tak.. muffinki to moje nieustanne poprawiacze nastroju
OdpowiedzUsuńzdrowiej prędko!
Świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń