Kolejna sprawdzona świąteczna propozycja Pani Doroty z mojewypieki.com. Ze względu na to, że mój N. nie je czekolady zmieniłam rogi i oczy na lukrowe. Lukier do przyozdobienia można wykonać z dowolnego przepisu na royal icing czyli lukier królewski lub z gotowej mieszanki Wilton Royal Icing Mix. Nie polecam tutaj zwykłego lukru, ponieważ elementy, które wykonujemy są małe i powinny mocno się trzymać.
Gotowym reniferom dodałam brwi i namalowałam źrenice używając do tego lukru z dodatkiem czarnego barwnika z zestawu Wilton, który pozostał mi po tęczowym torcie. Dzięki temu każdemu reniferowi z osobna można nadać nieco inny wyraz mordki, co szczególnie podobało się L. Mnie osobiście kojarzyło się jakoś dziwnie z Angry Birds, być może przez te czerwone nosy ;-)
Całość posypałam cudownie prezentującymi się srebrnymi brokatowymi gwiazdkami również marki Wilton, które można także jeść ponieważ wykonane są z cukru.
Gotowym reniferom dodałam brwi i namalowałam źrenice używając do tego lukru z dodatkiem czarnego barwnika z zestawu Wilton, który pozostał mi po tęczowym torcie. Dzięki temu każdemu reniferowi z osobna można nadać nieco inny wyraz mordki, co szczególnie podobało się L. Mnie osobiście kojarzyło się jakoś dziwnie z Angry Birds, być może przez te czerwone nosy ;-)
Całość posypałam cudownie prezentującymi się srebrnymi brokatowymi gwiazdkami również marki Wilton, które można także jeść ponieważ wykonane są z cukru.
Przepis dzięki uprzejmości Giada De Laurentiis z foodnetwork.com cieszy się niezwykle dobrymi ocenami. Aż 431 opinii i ocena 5/5 gwiazdek. Niestety bezpośrednio po podaniu nie byliśmy zachwyceni i zupełnie nie rozumieliśmy w czym zrobiliśmy błąd. Może niesmaczne pomidory? Może za mało przypraw? Na szczęście po obiedzie został jeszcze jeden kawałek, który trochę sobie poleżał. Po pewnym czasie zupełnie przypadkowo odkryłam, że smaki się przegryzły i łosoś jest bardzo smaczny.
składniki:
4 kawałki (ok. 140g każdy) filetu z łososia
2 łyżeczki oliwy z oliwek plus 2 łyżki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 pomidory, posiekane lub 1 (400-gramowa) puszka odsączonych pomidorów krojonych
2 posiekane szalotki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Kawałki łososia skropić z jednej strony 2 łyżeczkami oliwy oraz natrzeć solą i pieprzem.
składniki:
4 kawałki (ok. 140g każdy) filetu z łososia
2 łyżeczki oliwy z oliwek plus 2 łyżki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 pomidory, posiekane lub 1 (400-gramowa) puszka odsączonych pomidorów krojonych
2 posiekane szalotki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Kawałki łososia skropić z jednej strony 2 łyżeczkami oliwy oraz natrzeć solą i pieprzem.
Cudowny pomysł na upamiętnienie pierwszego Bożego Narodzenia nowego członka rodziny znaleziony na pinterest.com i nie tylko!
Na przygotowanej kartce świątecznej lub jak w oryginale na talerzu tworzymy odciski stópek Maleństwa. Możemy do tego użyć nietoksycznych farb lub kleju na bazie wody. Do swojej kartki wybrałam klej na bazie wody, który posypałam zielonym brokatem.
Następnie osypujemy nadmiar, a niedociągnięcia w postaci pustych plam w środku delikatnie poprawiamy pędzelkiem, żeby nie męczyć modelki lub modela ;-) Możemy też użyć gotowych klejów brokatowych do naniesienia poprawek lub zintensyfikowania efektu.
Na przygotowanej kartce świątecznej lub jak w oryginale na talerzu tworzymy odciski stópek Maleństwa. Możemy do tego użyć nietoksycznych farb lub kleju na bazie wody. Do swojej kartki wybrałam klej na bazie wody, który posypałam zielonym brokatem.
Następnie osypujemy nadmiar, a niedociągnięcia w postaci pustych plam w środku delikatnie poprawiamy pędzelkiem, żeby nie męczyć modelki lub modela ;-) Możemy też użyć gotowych klejów brokatowych do naniesienia poprawek lub zintensyfikowania efektu.
Pomysł na dekorację znalazłam w necie poszukując świątecznych inspiracji. Uważam jednak, że jak niewiele dekoracji ta jest również odpowiednia na zimę.
Idealne będą duże podłużne szyszki. W moim przypadku z rosnącej obok domu sosny. Silny wiatr, który wiał kilka tygodni temu postrącał ich bardzo dużo, a brak śniegu sprawił, że ładnie wyschły w słońcu. Wybrałam takie egzemplarze, które ładnie otwarły się i nie miały na sobie klejącej żywicy. No i co ważne - nie miały także zbyt wielu zimowych lokatorów. W takich szyszkach lubią się chować na zimę pajączki i wszelkiego rodzaju żuczki, dlatego dobrze jest takie szyszki przed wniesieniem do domu przechować w cieplejszym miejscu np. w garażu albo ganku, gdzie sobie ewentualne żyjątka wyjdą obudzone zmianą temperatury. W przeciwnym wypadku wyjdą w pokoju, w którym umieścimy dekorację, co może nie być zbyt przyjemne.
Idealne będą duże podłużne szyszki. W moim przypadku z rosnącej obok domu sosny. Silny wiatr, który wiał kilka tygodni temu postrącał ich bardzo dużo, a brak śniegu sprawił, że ładnie wyschły w słońcu. Wybrałam takie egzemplarze, które ładnie otwarły się i nie miały na sobie klejącej żywicy. No i co ważne - nie miały także zbyt wielu zimowych lokatorów. W takich szyszkach lubią się chować na zimę pajączki i wszelkiego rodzaju żuczki, dlatego dobrze jest takie szyszki przed wniesieniem do domu przechować w cieplejszym miejscu np. w garażu albo ganku, gdzie sobie ewentualne żyjątka wyjdą obudzone zmianą temperatury. W przeciwnym wypadku wyjdą w pokoju, w którym umieścimy dekorację, co może nie być zbyt przyjemne.
W tym roku inspiracje świąteczne odnalazłam u Pani Doroty z mojewypieki.com. Po pierwsze z czystego lenistwa, po drugie z braku nadmiaru czasu na eksperymenty kulinarne przy dwójce dzieci i wigilijnych przygotowania na głowie, w końcu po czwarte chcąc mieć pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. W efekcie na święta gotowe były 4 rodzaje ciastek, a wśród nich możliwe do przygotowania z dużym wyprzedzeniem brukowce.
składniki:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
marmolada lub powidła śliwkowe
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
sposób przygotowania:
W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
składniki:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
marmolada lub powidła śliwkowe
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
sposób przygotowania:
W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.