Nie spodziewałam się wiele po tej zupce, a tu miłe zaskoczenie. Mam trochę wyrzutów sumienia. Jedząc ją staram się nie myśleć ile w niej serków i co tak naprawdę jest w niej zdrowe, ale... kto z nas nie lubi czasami oddać się niezdrowej przyjemności ;) Najgorsze jest to, że także małej Li smakowała baardzo!
składniki:
3 serki topione np. Hochland bloczki
40-50dkg pieczarek
2 średnie marchewki
1 cebula
makaron
natka pietruszki
sól,pieprz,vegeta
sposób przygotowania:
Pieczarki,marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię,wszystko razem ma się lekko poddusić.
W między czasie gotujemy 1 litr wody i wrzucamy serki ( ja używam albo śmietankowych albo o smaku ementalera lub dwa śmietankowe i jeden pieczarkowy). Kiedy serki się już dokładnie rozpuszczą wrzucamy wszystko z patelni i zagotowujemy . Na koniec doprawiamy przyprawami i natką pietruszki.
Ugotowany makaron (najlepiej średnie nitki) wykładamy na talerz i zalewamy zupą.
Źródło: Wielkie Żarcie
składniki:
3 serki topione np. Hochland bloczki
40-50dkg pieczarek
2 średnie marchewki
1 cebula
makaron
natka pietruszki
sól,pieprz,vegeta
sposób przygotowania:
Pieczarki,marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię,wszystko razem ma się lekko poddusić.
W między czasie gotujemy 1 litr wody i wrzucamy serki ( ja używam albo śmietankowych albo o smaku ementalera lub dwa śmietankowe i jeden pieczarkowy). Kiedy serki się już dokładnie rozpuszczą wrzucamy wszystko z patelni i zagotowujemy . Na koniec doprawiamy przyprawami i natką pietruszki.
Ugotowany makaron (najlepiej średnie nitki) wykładamy na talerz i zalewamy zupą.
Źródło: Wielkie Żarcie
Smakowita, modyfikowalna w składnikach. Można do niej dodać praktycznie wszystkie warzywa po troszkę. Nie miałam pora, więc dodałam różyczki brokuł i też wyszło smacznie. Zapisuję, bo chcę jeszcze kiedyś powtórzyć ten przepis.
składniki:
2 udka z kurczaka
2 marchewki (w kostkę)
pietruszka
kawałeczek selera
3 średnie ziemniaki
kilka plastrów cukinii (jeśli jest)
czerwona cebula
szczypior
kilka łyżek zielonego groszku (mrożony lub z puszki) ew. fasolki szparagowej
2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
kawałek pora (ok.10 cm)
1-2 kostki bulionu z włoszczyzny
1 nieduża kiełbasa, np.śląska
sól, pieprz
majeranek, cząber
3 ziarna ziela ang.
liść laurowy
składniki:
2 udka z kurczaka
2 marchewki (w kostkę)
pietruszka
kawałeczek selera
3 średnie ziemniaki
kilka plastrów cukinii (jeśli jest)
czerwona cebula
szczypior
kilka łyżek zielonego groszku (mrożony lub z puszki) ew. fasolki szparagowej
2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
kawałek pora (ok.10 cm)
1-2 kostki bulionu z włoszczyzny
1 nieduża kiełbasa, np.śląska
sól, pieprz
majeranek, cząber
3 ziarna ziela ang.
liść laurowy
Zdjęcie może nie jest najlepsze, ale jakoś nie miałam wczoraj weny do focenia :) Gdybym tylko mogła zamieścić tu obłędny zapach tej zupki to z pewnością chcielibyście jej natychmiast spróbować.
składniki:
1 1/3 szklanki dzikiego ryżu*
1kg kurczaka, pocięty na kawałki**
7 szklanek wody
1 szklanka posiekanego selera
1 szklanka posiekanej cebuli
2 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka pieczarek, w plasterkach
2 łyżki vegety lub suszonych warzyw do bulionu
3/4 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli lub do smaku
1/2 szklanki margaryny lub masła
3/4 szklanki mąki
4 szklanki mleka
3/4 szklanki białego wina (opcjonalnie)***
składniki:
1 1/3 szklanki dzikiego ryżu*
1kg kurczaka, pocięty na kawałki**
7 szklanek wody
1 szklanka posiekanego selera
1 szklanka posiekanej cebuli
2 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka pieczarek, w plasterkach
2 łyżki vegety lub suszonych warzyw do bulionu
3/4 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli lub do smaku
1/2 szklanki margaryny lub masła
3/4 szklanki mąki
4 szklanki mleka
3/4 szklanki białego wina (opcjonalnie)***
U nas na całego zaczął się festiwal zup, z których łatwo zrobić tzw. zupy kremy. Jest to warunek konieczny i wystarczający wszystkich obiadów, odkąd N. wyszedł ze szpitala po zadrutowaniu i usztywnieniu złamanej na karate żuchwy. Dlatego od tej pory przez najbliższe parę tygodni na moim blogu znajdziecie sycące i smakowite zupki.
składniki:
3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki
1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
3 1/4 szklanki wody
1-2 kostki rosołowe
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka białego lub czarnego pieprzu (lub do smaku)
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
2 szklanki mleka
składniki:
3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki
1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
3 1/4 szklanki wody
1-2 kostki rosołowe
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka białego lub czarnego pieprzu (lub do smaku)
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
2 szklanki mleka
Zdjęcia na razie nie zrobiłam, bo mój mąż złamał żuchwę obustronnie z przemieszczeniem na zajęciach karate. Niemniej słoiczek już po paru dniach otworzyłam i zaskoczył mnie miło smakiem. Dynia jak nie dynia - słodko-kwaśna. Zastanawiałam się do czego ją podam, a pierwszy słoik zjadłam solo na spółkęz Lilcią :)
składniki:
5-6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
8-10 łyżek cukru
2 łyżki soli
liście laurowe
ziele angielskie
200-250 ml musztardy francuskiej
sposób przygotowania:
Ziarenka gorczycy z musztardy są mięciutkie, w odróżnieniu od gorczycy suszonej dodawanej do marynat.
Zagotować składniki marynaty i połączyć ze słoiczkiem musztardy.
W średnich słoikach (350-650) ułożyć kostki dyni, dodać po pełnej łyżce miodu. Zalać marynatą.
Zapasteryzować ok 20 minut.
składniki:
5-6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
8-10 łyżek cukru
2 łyżki soli
liście laurowe
ziele angielskie
200-250 ml musztardy francuskiej
sposób przygotowania:
Ziarenka gorczycy z musztardy są mięciutkie, w odróżnieniu od gorczycy suszonej dodawanej do marynat.
Zagotować składniki marynaty i połączyć ze słoiczkiem musztardy.
W średnich słoikach (350-650) ułożyć kostki dyni, dodać po pełnej łyżce miodu. Zalać marynatą.
Zapasteryzować ok 20 minut.