Przepis ten wyszperałam na MM, jednak podający go dodał, iż oryginalnie jest on autorstwa Michel'a Montignac'a. Rybka wychodzi z niego niebanalna. Najbardziej podoba mi się w tym przepisie to, że pangi nie trzeba wstępnie obsmażać, a i tak wychodzi zwarta.
składniki:
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
4 filety z pangi
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 szczypty pieprzu
2 pomidory
2 łyżki soku z cytryny
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/3 szklanki wina, wytrawne białe
świeża pietruszka do posypania
sposób przygotowania:
Czosnek obrać i rozgnieść, cebulę pokroić w plasterki, pomidory pokroić w plasterki, natkę pietruszki posiekać.
Filety posmarować oliwą z oliwek i ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. W misce wymieszać wino, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, czosnek, bazylię, oregano.
Następnie polać sosem filety i przykryć je plasterkami cebuli i pomidorów. Posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.
Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 25 minut.
składniki:
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
4 filety z pangi
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 szczypty pieprzu
2 pomidory
2 łyżki soku z cytryny
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/3 szklanki wina, wytrawne białe
świeża pietruszka do posypania
sposób przygotowania:
Czosnek obrać i rozgnieść, cebulę pokroić w plasterki, pomidory pokroić w plasterki, natkę pietruszki posiekać.
Filety posmarować oliwą z oliwek i ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. W misce wymieszać wino, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, czosnek, bazylię, oregano.
Następnie polać sosem filety i przykryć je plasterkami cebuli i pomidorów. Posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.
Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 25 minut.
Całkiem przez przypadek udało mi się dołączyć do forumowego Zielonego Tygodnia. Dzisiaj na talerzu zagościł zielony od cukinii gulasz z kurczaka po włosku zapisany przez Aganiok na stronach MM. Po kilku modyfikacjach w efekcie popełnienia przepisu otrzymaliśmy smaczny obiad :-)
składniki:
30 dag piersi z kurczaka
2 cebule
2-3 małe cukinie lub 1 duża
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki oregano
kilka płatków suszonego czosnku
suszone chili
1/2 l bulionu drobiowego
sól i pieprz
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę.
Mięso pokroić w niewielką kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć na silnym ogniu przez około 10 minut, aż mięso się zarumieni. Następnie wlać bulion, dodać oregano i pozostałe przyprawy.
Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę (w uznania), dodać do mięsa.
Dusić kolejne 10 minut. Cukinia powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do potrawy, wymieszać.
Gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje.
Pysznie smakuje z lekko słonymi młodymi ziemniaczkami z patelni wg przepisu Bajaderki.
składniki:
30 dag piersi z kurczaka
2 cebule
2-3 małe cukinie lub 1 duża
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki oregano
kilka płatków suszonego czosnku
suszone chili
1/2 l bulionu drobiowego
sól i pieprz
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę.
Mięso pokroić w niewielką kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć na silnym ogniu przez około 10 minut, aż mięso się zarumieni. Następnie wlać bulion, dodać oregano i pozostałe przyprawy.
Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę (w uznania), dodać do mięsa.
Dusić kolejne 10 minut. Cukinia powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do potrawy, wymieszać.
Gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje.
Pysznie smakuje z lekko słonymi młodymi ziemniaczkami z patelni wg przepisu Bajaderki.
Choć zdarza mi się to ostatnio coraz rzadziej (w końcu to już końcówka 8 miesiąca), przez kilka dni dość mocno eksperymentowałam z pieguskami. Wypróbowałam przepis z Czarnej Oliwki, który okazał się niezbyt udany, przez niedokładne zdefiniowanie konsystencji ciasta. Niby wszystkie proporcje wzięłam dokładnie z przepisu, a jednak ciasteczka wyszły zbyt suche i wogóle nie rozlewały się na blasze. Sukcesem okazał się przepis Agi:
składniki na 2 blaszki:
250g masła w temperaturze pokojowej,
niepełna szklanka cukru
1 jajko,
1 płaska łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli,
2 1/2 szklanki mąki,
pół łyżeczki aromatu rumowego bądź waniliowego.
Dodatki:
czekolada w kawałkach,
rodzynki (jeżeli duże to pokroić),
orzechy/migdały (posiekane).
1. Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo, rodzynki również jeżeli są duże.
2. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek oraz sól i dokładnie wymieszać.
3. Do masy dorzucić bakalie.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).
5. Z masy lepić kuleczki o średnicy 3-4 cm i układać na blaszce, max 22-24 ciasteczka na jedną blaszkę.
6. Piec 10-15 minut na złoto, ciasteczka powinny być jeszcze lekko miękkie, stwardnieją gdy ostygną!
składniki na 2 blaszki:
250g masła w temperaturze pokojowej,
niepełna szklanka cukru
1 jajko,
1 płaska łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli,
2 1/2 szklanki mąki,
pół łyżeczki aromatu rumowego bądź waniliowego.
Dodatki:
czekolada w kawałkach,
rodzynki (jeżeli duże to pokroić),
orzechy/migdały (posiekane).
1. Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo, rodzynki również jeżeli są duże.
2. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek oraz sól i dokładnie wymieszać.
3. Do masy dorzucić bakalie.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).
5. Z masy lepić kuleczki o średnicy 3-4 cm i układać na blaszce, max 22-24 ciasteczka na jedną blaszkę.
6. Piec 10-15 minut na złoto, ciasteczka powinny być jeszcze lekko miękkie, stwardnieją gdy ostygną!
Pieczone na niewielkiej głębokiej blaszce marynowane piersi z kurczaka przekładane krążkami cebuli, plastrami soczystych pomidorów i rozpływającej się mozzareli. Najważniejsza w tym wszystkim jest blacha - niewielka, jak na placek. Szkoda, że nie udało mi się zrobić zdjęcia tuż przed włożeniem do piekarnika, by pokazać jak wygląda przełożenie poszczególnych składników.
składniki:
3 pojedyncze filety drobiowe
Oczyścić, oszuszyć, odciąć małe fileciki. Przekroić na pół tak, by powstały dwa cienkie kotlety. Lekko rozbić wszystkie kawałki i zamarynować.
marynata:
3 łyżki oleju
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/3 łyzeczki majeranku
spora szczypra pieprzu cayenne
2 rozkruszone płatki suszonego czosnku
2 połówki suszonych pomidorów, posiekane
Odstawić do lodówki na minimum 15-30 min. lub dłużej.
1/2 sporej cebuli, pokroić w krążki
1/2 dorodnego pomidora, pokroić w plastry
kilka plastrów mozzareli
Piekarnik rozgrzać do 150 stp. C (u mnie był to sam termoobieg). Kawałki mięsa ułożyć w blaszce, dość ściśle jeden obok drugiego, najlepiej jak pokryją całe dno blaszki.
Następnie układamy na wierzchu cebulę. Niektóre krążki można wcisną do połowy w przestrzenie między filetami. Podobnie układamy ser i plastry pomidora. Wygląda to mniej więcej jak łuski ryby - kawałki sera i pomidora wystają do połowy nad kawałki kurczaka. Składniki nie pokrywają całkowicie mięsa. Polać po wierzchu pozostałą marynatą.
Piec przez 15-20 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe.
W czasie pieczenia powstanie trochę sosu, który możemy polać ryż lub ziemniaczki.
dodatkowe informacje:
Jeśli blacha nie ma warstwy nieprzywierającej można dodatkowo posmarować ją olejem, jednak nie jest to konieczne, gdyż w marynacie są trzy łyżki oleju.
Smacznego!
składniki:
3 pojedyncze filety drobiowe
Oczyścić, oszuszyć, odciąć małe fileciki. Przekroić na pół tak, by powstały dwa cienkie kotlety. Lekko rozbić wszystkie kawałki i zamarynować.
marynata:
3 łyżki oleju
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/3 łyzeczki majeranku
spora szczypra pieprzu cayenne
2 rozkruszone płatki suszonego czosnku
2 połówki suszonych pomidorów, posiekane
Odstawić do lodówki na minimum 15-30 min. lub dłużej.
1/2 sporej cebuli, pokroić w krążki
1/2 dorodnego pomidora, pokroić w plastry
kilka plastrów mozzareli
Piekarnik rozgrzać do 150 stp. C (u mnie był to sam termoobieg). Kawałki mięsa ułożyć w blaszce, dość ściśle jeden obok drugiego, najlepiej jak pokryją całe dno blaszki.
Następnie układamy na wierzchu cebulę. Niektóre krążki można wcisną do połowy w przestrzenie między filetami. Podobnie układamy ser i plastry pomidora. Wygląda to mniej więcej jak łuski ryby - kawałki sera i pomidora wystają do połowy nad kawałki kurczaka. Składniki nie pokrywają całkowicie mięsa. Polać po wierzchu pozostałą marynatą.
Piec przez 15-20 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe.
W czasie pieczenia powstanie trochę sosu, który możemy polać ryż lub ziemniaczki.
dodatkowe informacje:
Jeśli blacha nie ma warstwy nieprzywierającej można dodatkowo posmarować ją olejem, jednak nie jest to konieczne, gdyż w marynacie są trzy łyżki oleju.
Smacznego!
W tym sezonie mam obsesję na punkcie truskawek. Dodatkowo nie tylko ja, ale także maleństwo lubi jak sobie kilka zjem, by już po chwili móc brykać z radości w brzuszku :-)
Tym razem mogę podzielić się z Wami tym mało fotogenicznym, prostym daniem, o którym już kiedyś wspominałam, a któro kojarzy mi się bezgranicznie z dzieciństwem, huśtawką pod wielką gruszą u babci i pachnącym letnim powietrzem.
Ryż z truskawkami i śmietaną
Truskawki zmiażdżyć na mus z odrobiną cukru wg indywidualnych upodobań.
Śmietanę (18%) lekko ubić lub tylko wymieszać z dodatkiem cukru i obowiązkowo cynamonu.
Ryż - najlepiej taki nie z torebki - ugotować, nałożyć na talerz i polać najpierw musem truskawkowym a później śmietaną.
Smacznego!
Tym razem mogę podzielić się z Wami tym mało fotogenicznym, prostym daniem, o którym już kiedyś wspominałam, a któro kojarzy mi się bezgranicznie z dzieciństwem, huśtawką pod wielką gruszą u babci i pachnącym letnim powietrzem.
Ryż z truskawkami i śmietaną
Truskawki zmiażdżyć na mus z odrobiną cukru wg indywidualnych upodobań.
Śmietanę (18%) lekko ubić lub tylko wymieszać z dodatkiem cukru i obowiązkowo cynamonu.
Ryż - najlepiej taki nie z torebki - ugotować, nałożyć na talerz i polać najpierw musem truskawkowym a później śmietaną.
Smacznego!