­
­
Od kuchni

Włoski makaron Gennaro z szynką parmeńską i papryką

poniedziałek, września 28, 2015
Dla mnie to danie to takie przejście od słonecznego lata do złotej jesieni. Świeże za sprawą papryki i pozostałych warzyw, a zarazem już lekko mięsne z nutą gorzkiej orzeźwiającej skórki z cytryny. Cudowna kompozycja od cudownego duetu Jamiego i Gennaro. Kto wie ten zrozumie, a kto nie wie ten musi spróbować. Przy odrobinie wprawy to bardzo szybka, a do tego pyszna propozycja obiadowa....

Continue Reading

  • Share:

Włoskie ciasto ze świeżymi winogronami

czwartek, września 17, 2015
Długo szukałam sposobu na wykorzystanie nadmiaru winogron z ogrodu sąsiada. Co roku jest tego tyle, że mimo chęci zjedzenia wszystkiego i braku czasu na to, żeby w jakikolwiek sposób to przetwarzać, ciągle pozostają ogromne ilości. Zwykle je rozdajemy komu tylko się da lub po prostu nie przyjmujemy "nowych dostaw" z sąsiedztwa :-) Szukając przepisu na ciast z winogronami trafiałam zwykle na torty z...

Continue Reading

  • Share:

Podwyższone grządki - drugi rok

czwartek, września 17, 2015
Po pierwsze - witajcie! Długi czas nie było mnie na blogu. Z reguły, gdy znikałam na tak długo w naszym życiu pojawiał się nowy członek rodziny, ale nie tym razem. Mimo wszystko przez ostatnie miesiące działo się naprawdę bardzo dużo. Na szczęście były to niemal same pozytywne rzeczy. Poza tym, że w między czasie N. przeszedł jak się okazało niepotrzebny zabieg na trzustce,...

Continue Reading

  • Share:

Walentynkowe babeczki na wesoło

czwartek, lutego 12, 2015
Trochę zabawnie i na wesoło ciasto red velvet w formie babeczek przybrane włoską bezą i walentynkowym zestawem Wilton'a. Wesoło i kolorowo! składniki: 1 1/4 szklanki (125 gramów) przesianej mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżki (10 gramów) ciemnego kakao w proszku 1/4 szklanki (57 g) masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki (150 gramów) cukru pudru 1 duże jajko 1/2...

Continue Reading

  • Share:

Energetyczne daktylowe kulki z proteinami konopii

wtorek, lutego 10, 2015
Ubiegły tydzień upłyną nam pod znakiem superfood. Temat na czasie, wałkowany niemal wszędzie. My z uwagi na dietę N. i bez względu na panującą modę staramy przemycać w codziennej diecie składniki bogate w antyoksydanty, jak najmniej przetworzone i najbardziej świeże. O samej diecie trzustkowej, swoich obserwacjach po 2 latach i lekturze nowych publikacji napiszę w całkiem osobnym poście.  Tymczasem prezentuję Wam doskonały pomysł...

Continue Reading

  • Share:

Biscotti z goji i polentą

poniedziałek, lutego 09, 2015
Kocham biscotti tak mocno, jak kocham Włochy. Te uwielbiam dodatkowo za kruchość, którą daje polenta i cudowność suszonych jagód goji niezbyt wdzięcznie współpracujących w wysokich temperaturach. Trzeba mocno na nie uważać, ponieważ w mig potrafią się przypalać, ale naprawdę warto je dodać do tej smakowitej słodkiej przekąski. składniki: 1 1/4 szklanki mąki 1 1/4 szklanki polenty lub drobno zmielonej kaszy kukurydzianej 1/2 łyżeczki...

Continue Reading

  • Share: