Ostatnio zrobiło się u nas bardzo rybnie. Prawie każdego dnia na obiad lub śniadanie serwowana była rybka pod różnymi postaciami - z puszki, patelni albo piekarnika. Odkopałam wśród ocalałych zdjęć kilka ujęć ryby po grecku, której nie lubiłam do tej pory za długość przygotowania (w wersji Grzegorza z MM), a którą N. ubóstwia. Tylko z tego powodu znosiłam długie przygotowania - krojenie, wstępne...
składniki:2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko1 puszka kukurydzy1 wędzona makrela (400g)1 ogórek konserwowy*1 cebula (80g)niepełna szklanka majonezu**1/4 łyżeczki pieprzu czarnegoszczypta soli* dodałam 2 ogórki kiszone** wymieszałam pół na pół ze śmietanąsposób przygotowania:Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę i ogórek pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z ryżem, doprawić solą i pieprzem, polać majonezem i wymieszać. Podawać z...
Danie wywodzi się z Persji. Jego podstawę stanowią ryż i mięso, a przepis pochodzi z "Kuchni świata" - dodatku do jednego z ostatnich numerów Kuchni. składniki na 4 porcje:1 1/2 szklanki ryżu basmati2 łyżki oleju1 cebula pokrojona na cienkie plasterki2 zmiażdżone ząbki czosnku1 zielona papryczka chili drobno posiekana2,5cm korzenia imbiru drobno posiekanego675g filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę3 łyżki pasty curry1/2 łyżeczki soli1/2...
Przepis robiłam już dawno temu, ale z nadmiaru pracy nie związanej z gotowaniem, nie miałam czasu się nim podzielić. Po krótce jest to najlepsze rybne curry jakie do tej pory spróbowałam, aczkolwiek wierzę, że istnieje jeszcze lepszy przepis. Ten jest smaczny, a nie do końca taki jakbym tego oczekiwała. Pochodzi z dodatku "Kuchnie świata: Tajlandia, Indie Indonezja" kiedyś dodawanego do Gazety Wyborczej, a...
Dla wszystkich Znajomych i OdwiedzającychSpokojnych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocypełnych miłości i rodzinnego ciepła, życzy Aleksandra ...
składniki:2 ząbki czosnku, zmiażdżone3 cebule dymki, posiekane300g młodych pieczarek125g boczniaków1 łyżeczka sosu chili1 łyżka sosu sojowego1 łyżka sosu hoisin1 łyżka octu winnego1/2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego1 łyżka ciemnego brązowego cukru1 łyżeczka oleju sezamowegoposiekana natka pietruszkiolej sposób przygotowania:W zasadzie ilość i rodzaj grzybów nie jest tak ważna jak proporcje sosu. Ja użyłam samych pieczarek z połowy porcji. W woku rozgrzać olej do bardzo wysokiej...