Dla mnie to danie to takie przejście od słonecznego lata do złotej jesieni. Świeże za sprawą papryki i pozostałych warzyw, a zarazem już lekko mięsne z nutą gorzkiej orzeźwiającej skórki z cytryny. Cudowna kompozycja od cudownego duetu Jamiego i Gennaro. Kto wie ten zrozumie, a kto nie wie ten musi spróbować. Przy odrobinie wprawy to bardzo szybka, a do tego pyszna propozycja obiadowa.
składniki:
½ czerwoej lub białej obranej cebuli
1 czerwona papryka, pozbawiona pestek
90 g plasterków szynki parmeńskiej
¼ świeżego czerwonego chili
1 duży pomidor
½ pęczka świeżej natki pietruszki
200 g makaronu Taglierini, ale może też być bavette lub spagetti
sól morska i pieprz, do smaku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
½ cytryny, najlepiej niewoskowanej, skórka i sok
parmezan, do starcia
sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowywania składników. Na początek należy bardzo drobno pokroić cebulę, paprykę i połowę szynki parmeńskiej. Drobno posiekać papruczkę chili. Pomidora pokroić w ćwiarki, uunąć nasiona, a pozostały miąższ pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
drobno pokrojoną wcześniej szynkę parmeńską postawić na suchej patelni na dużym ogniu i smażyć przez 5 minut lub do momentu aż kawałki będą chrupiące. Tak przygotowaną szynkę przenieść na podwójną warstwę ręczników kuchennych, aby pozbyć się nadmiaru wytopionego tłuszczu.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę na makaron, a następnie postępować wg instrukcji z opakowania. Makaron gotować do momentu aż będzie al dente.
W międzyczasie na postawioną na średnim ogniu patelnię wlać 3 łyżki oliwy. Dodać cebulę, paprykę i chili. Wszystko razem podsmażyć przez minutę lub trochę dłużej. Pokroić pozostałą szynką parmeńską i dodać do patelni. Dodać również większość posiekanej natki, po czym doprawić solą i pieprzem.
Kiedy makaron jest gotowy zachowac odrobinę wody z gotowania, a następnie należy go odcedzić i dodać do patelni. Wodę dodawać stopniowo do przygotowywanego sosu, aby kontrolować jego gęstość i konsystencję.
Do patelni dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory oraz trochę startego parmezanu. Wszystko razem wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste dodać na koniec jeszcze trochę gorącej wody z gotowania makaronu.
I tak oto danie jest prawie gotowe. Po wymieszaniu należy wszystko zdjąć z ognia, a natępnie podzielić między talerze posypując każdą porcję chrupiącą szynką parmeńską, dodatkowym parmezanem oraz skórką z ctryny i resztą posiekanej natki pietruszki.
składniki:
½ czerwoej lub białej obranej cebuli
1 czerwona papryka, pozbawiona pestek
90 g plasterków szynki parmeńskiej
¼ świeżego czerwonego chili
1 duży pomidor
½ pęczka świeżej natki pietruszki
200 g makaronu Taglierini, ale może też być bavette lub spagetti
sól morska i pieprz, do smaku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
½ cytryny, najlepiej niewoskowanej, skórka i sok
parmezan, do starcia
sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowywania składników. Na początek należy bardzo drobno pokroić cebulę, paprykę i połowę szynki parmeńskiej. Drobno posiekać papruczkę chili. Pomidora pokroić w ćwiarki, uunąć nasiona, a pozostały miąższ pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
drobno pokrojoną wcześniej szynkę parmeńską postawić na suchej patelni na dużym ogniu i smażyć przez 5 minut lub do momentu aż kawałki będą chrupiące. Tak przygotowaną szynkę przenieść na podwójną warstwę ręczników kuchennych, aby pozbyć się nadmiaru wytopionego tłuszczu.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę na makaron, a następnie postępować wg instrukcji z opakowania. Makaron gotować do momentu aż będzie al dente.
W międzyczasie na postawioną na średnim ogniu patelnię wlać 3 łyżki oliwy. Dodać cebulę, paprykę i chili. Wszystko razem podsmażyć przez minutę lub trochę dłużej. Pokroić pozostałą szynką parmeńską i dodać do patelni. Dodać również większość posiekanej natki, po czym doprawić solą i pieprzem.
Kiedy makaron jest gotowy zachowac odrobinę wody z gotowania, a następnie należy go odcedzić i dodać do patelni. Wodę dodawać stopniowo do przygotowywanego sosu, aby kontrolować jego gęstość i konsystencję.
Do patelni dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory oraz trochę startego parmezanu. Wszystko razem wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste dodać na koniec jeszcze trochę gorącej wody z gotowania makaronu.
I tak oto danie jest prawie gotowe. Po wymieszaniu należy wszystko zdjąć z ognia, a natępnie podzielić między talerze posypując każdą porcję chrupiącą szynką parmeńską, dodatkowym parmezanem oraz skórką z ctryny i resztą posiekanej natki pietruszki.