Klasyka z dzieciństwa i nie tylko! Niektórzy mogą uważać, że to nuuuuuda, ale ja uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami tak samo teraz, jak i kilkanaście lat temu. Dziś zajadam się nim z dużą L. Słodka i sycąca przekąska dla wszystkich. Proponuję zapiekać gotowe porcje w małych ceramicznych kokilkach, dzięki którym łatwo serwować gorące porcje, a później także przechowywać i odgrzewać.
4-6 porcji
składniki:
20 dag ryżu
600 ml mleka 2%
2 małe szczypty soli
4 jabłka średniej wielkości, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
1 łyżka masła (oraz niewielka ilość roztopionego masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych)
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
składniki sos:
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie cukru wanilinowego
70 g cukru pudru
4-6 porcji
składniki:
20 dag ryżu
600 ml mleka 2%
2 małe szczypty soli
4 jabłka średniej wielkości, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
1 łyżka masła (oraz niewielka ilość roztopionego masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych)
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
składniki sos:
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie cukru wanilinowego
70 g cukru pudru
sposób przygotowania:
Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. 2 nieduże lub 1 większe naczynie żaroodporne wysmarowujemy roztopionym masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.
Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
Zapieczony ryż posypujemy cynamonem i podajemy z bitą śmietaną.
Źródło: Kuchnia Lidla