Dawno, dawno temu... W dzień pewnej 30-tki... eee... kolejnej 18-stki mojego męża. Taki oto tort bezowy z mojewypieki.com po kilku małych potknięciach powitał wszystkich goszczących ;-)
6 dużych białek
300g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
składniki na sos rabarbarowo - truskawkowy: 400 g rabarbaru
250 g truskawek
4 łyżki cukru
5 łyżek wody
dodatkowo: 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek, do dekoracji
sposób przygotowania:
Dwie płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową.
W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię i sok z cytryny, zmiksować.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 4 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 20 cm, po dwa na blaszce, zostawiając między nimi przerwę.
300g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
składniki na sos rabarbarowo - truskawkowy: 400 g rabarbaru
250 g truskawek
4 łyżki cukru
5 łyżek wody
dodatkowo: 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek, do dekoracji
sposób przygotowania:
Dwie płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową.
W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię i sok z cytryny, zmiksować.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 4 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 20 cm, po dwa na blaszce, zostawiając między nimi przerwę.