Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami

środa, maja 14, 2014

Najpyszniejszy krem z marchwii jaki dotychczas próbowała i/lub przygotowałam. Słodki, kremowy z cytrusową nutą i iskierką pikanterii wymyślony przez Pascala Brodnickiego dla Kuchni Lidla.


4-6 porcji

składniki:
1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
100 g masła
2 duże cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
1 pomarańcza,skórka + sok
4cm korzenia imbiru, starty na tarce o drobnych oczkach
2 kostki bulionu bio
kilka kromek chleba zwykłego
½ pęczka kolendry, drobno posiekanej
sól
świeżo mielony pieprz
2 szczypty mielonego kminku
150 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek

sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami kminku.

Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka.
Z 2 kostek rosołowych robimy 2 litry bulionu, bulionem zalewamy marchew w garnku (jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta dodaj mniej bulionu). Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość odstawiamy do przestygnięcia i miksujemy za pomocą blendera. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.

Z kawałków chleba odkrawamy skórki, miąższ chleba kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 40 g masła. Na patelnię dodajemy chleb pokrojony w kosteczkę i smażymy do momentu, aż grzanki będą chrupiące i równomiernie usmażone. Kolendrę siekamy i dodajemy do grzanek. Odrobinę solimy i mieszamy.


Zupę podawać na gorąco. Posypujemy grzankami, dekorujemy listkami kolendry.

Źródło: Kuchnia Lidla

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze