składniki:
3 skrzydełka z kurczaka
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
2 pietruszki
1 łyżka suszonych warzyw lub łyżeczka vegety
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka cukru
300ml kwaśnej śmietany
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, włożyć do garnka i zalać około 2l wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone warzywa. Zagotować i w razie konieczności odszumować. Warzywa oczyścić, opłukać, włożyć do garnka i pozostawić do gotowania na około 1 godzinę.
Po ugotowaniu wywar przecedzić. Marchewkę pokroić w talarki przełożyć do wywaru.Dodać przecier pomidorowy ze słoiczka oraz keczup. Wymieszać i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Podawać z drobnym makaronem lub gotowanym ryżem.
Źródło: kuchniaukrysi.blogspot.com
3 skrzydełka z kurczaka
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
2 pietruszki
1 łyżka suszonych warzyw lub łyżeczka vegety
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka cukru
300ml kwaśnej śmietany
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, włożyć do garnka i zalać około 2l wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone warzywa. Zagotować i w razie konieczności odszumować. Warzywa oczyścić, opłukać, włożyć do garnka i pozostawić do gotowania na około 1 godzinę.
Po ugotowaniu wywar przecedzić. Marchewkę pokroić w talarki przełożyć do wywaru.Dodać przecier pomidorowy ze słoiczka oraz keczup. Wymieszać i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Podawać z drobnym makaronem lub gotowanym ryżem.
Źródło: kuchniaukrysi.blogspot.com
2 komentarze
Uwielbiam pomidorową. Ulubiona moja zupa obok szczawiowej i botwinki.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Majana, a podasz przepis na botwinkę?
OdpowiedzUsuń