­
­
Od kuchni

Pieczone bakłażany w pomidorach

czwartek, czerwca 12, 2014
Smakowita prostota bez mięsa. Pamiętam jak pierwszy raz skusiłam się na to danie. Było już dosyć późno, a mnie naszła ochota na gotowanie. W lodówce meldował się tylko bakłażan, a w szafce z zapasami wygrzebałam puszkę pomidorów. Reszta dodatków też się znalazła i wzięłam się do dzieła. Na początku N. sceptycznie ocenił pomysł, a po przygotowaniu zajadał z przyjemnością. Obsesja bakłażanowa trwała niemal...

Continue Reading

  • Share:

Zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami

środa, czerwca 11, 2014
Bo botwinkowa może być tylko jedna! A tak naprawdę do indywidualna kwestia smaku. Mój N. ją kocha, a mała L. za bardzo nie przepada. Ja uwielbiam ją za nutkę zrumienionych młodych, ziemniaczków i wiosenny powiew w kuchni. 4 porcje składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków 3 łyżki dobrej oliwy najlepiej extra vergine 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 pęczek botwinki 1/4 szklanki białego...

Continue Reading

  • Share:

Placuszki z ricotty z truskawkami

niedziela, czerwca 01, 2014
Bez cukru, oczywiście tego sztucznego i nienaturalnego zagościły do nas w porze kolacji. I chociaż są bardziej śniadaniowym daniem nie mogłam się oprzeć pokusie wypróbowania ich z przyniesionymi przez sąsiada truskawkami. Syrop klonowy i świeżo zerwane z krzaczka, czerwone, soczyste truskawki to cudowne połączenie. Placki są niebiańsko lekkie i smaczne pod warunkiem, że niezapomnicie o polaniu ich syropem klonowym (koniecznie z sercem obficie!)....

Continue Reading

  • Share:
DIY

Jak zrobić podwyższone grządki

niedziela, czerwca 01, 2014
czyli nasz sposób na własne owoce i warzywa dla dzieci i nie tylko! Pomysł z grządkami w naszym niewielkim ogrodzie zrodził się spontanicznie po obejrzeniu jednego z odcinków programu Odlotowy ogród. Zaczęłam grzebać w internecie, obmyślać co i jak, aż w końcu przystąpiliśmy do dzieła. Wyznaczyliśmy miejsce w ogrodzie, któro wcześniej zajmowało niezbyt atrakcyjne miejsce na ognisko, a trawę porastały w większej części...

Continue Reading

  • Share:

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami

środa, maja 14, 2014
Najpyszniejszy krem z marchwii jaki dotychczas próbowała i/lub przygotowałam. Słodki, kremowy z cytrusową nutą i iskierką pikanterii wymyślony przez Pascala Brodnickiego dla Kuchni Lidla. 4-6 porcji składniki: 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki 100 g masła 2 duże cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 1 pomarańcza,skórka + sok 4cm korzenia imbiru, starty na tarce o drobnych oczkach 2 kostki bulionu bio kilka...

Continue Reading

  • Share:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

niedziela, maja 11, 2014
Tym razem kaszy gryczanej się upiekło :) Dosłownie i w przenośni, ponieważ nigdy nie lubiłam jej smaku postanowiłam dać jej szansę razem z przepisem Karola Okrasy stworzonym dla Kuchni Lidla. I? I się udało :) Pracy jest masę, ale warto. Porcję można spokojnie zmniejszyć. Sama użyłam tylko 500g mięsa mielonego z indyka, ale z pewnością następnym razem śmiało zmnijeszyłabym także pozostałe ilości składników....

Continue Reading

  • Share: