Kiedy zobaczyłam te ciasteczka wykonane stemplem z uroczym piernikowym ludkiem na mojewypieki.com zakochałam się od pierwszego wejrzenia, po czym rozpczęłam poszukiwania tego kuchennego cudeńka.
Niestety łatwo nie było! W każdym sklepie akuratnie ten stempel był niedostępny. W końcu trafiłam na zalando.pl, gdzie stempel ten był na promocji. Paczka dotarła już po świętach. Mimo to czym prędzej zabrałam się do dzieła wykorzystując przepis Pani Doroty.
Porcja ok. 20 sztuk
składniki:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu
125 g masła, zimnego
1 jajko
1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Porcja ok. 20 sztuk
składniki:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu
125 g masła, zimnego
1 jajko
1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Zima to taka pora roku, która sprzyja dodatkowym kilogramom. Spożywaniu dodatkowych kalorii sprzyjają święta i długie wieczory. Tymczasem przeglądając kartę SD z aparatu trafiłam na zdjęcia sernika wyszukanego w necie specjalnie dla N. Ze swoją chorą trzustką nie może spożywać tradycyjnych serników, dlatego ten był doskonałą alternatywą.
Przepis znaleziony na zdrowie-przez-kuchnie.blogspot.com
składniki - spód (na małą blaszkę):
1 jajko
mus z jednego jabłka
łyżeczka ksylitolu lub innej substancji słodzącej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
łyżka gęstego jogurtu
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów owsianych
składniki - masa serowa:
duże opakowanie serka President 0%
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 galaretka pomarańczowa
grejpfrut czerwony
sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtko od białka, żółtko łączymy z musem z jabłka i pozostałymi składnikami.
Ubite na sztywną pianę białko dodajemy ostrożnie do masy, powoli i ostrożnie mieszamy.
Przepis znaleziony na zdrowie-przez-kuchnie.blogspot.com
składniki - spód (na małą blaszkę):
1 jajko
mus z jednego jabłka
łyżeczka ksylitolu lub innej substancji słodzącej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
łyżka gęstego jogurtu
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów owsianych
składniki - masa serowa:
duże opakowanie serka President 0%
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 galaretka pomarańczowa
grejpfrut czerwony
sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtko od białka, żółtko łączymy z musem z jabłka i pozostałymi składnikami.
Ubite na sztywną pianę białko dodajemy ostrożnie do masy, powoli i ostrożnie mieszamy.
Prosta i szybka. Dzięki złamanemu obecnością ziemniaków smakowi, brokuł nie dominuje tej zupy. Dlatego jest to doskonały sposób na przemycenie tego warzywa w menu małej L. W ostatnich dniach umówiłam się z nią, że każdego dnia będzie zjadać porcję obiadu zwaną łyżką lub chochelką chwały. Bez względu na to czy obiadek wyszedł mamie pyszny czy też tylko dobry będzie mu dawała taką szansę w myśl konsumowania 5 porcji warzyw i owoców dziennie :-)
składniki:
duży brokuł, podzielony na różyczki
4 szalotki
100 g masła extra
50 ml oliwy do smażenia
100 ml wody + 1 łyżka octu winnego
200 g obranych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
1 litr rosołu drobiowego
150 ml śmietany 30 %
sól i pieprz
kilka kromek chleba kukurydzianego
sposób przygotowania:
Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy wodą z octem, a następnie gotujemy na dużym ogniu przez dłuższą chwilę redukując częściowo ilość płynu.
składniki:
duży brokuł, podzielony na różyczki
4 szalotki
100 g masła extra
50 ml oliwy do smażenia
100 ml wody + 1 łyżka octu winnego
200 g obranych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
1 litr rosołu drobiowego
150 ml śmietany 30 %
sól i pieprz
kilka kromek chleba kukurydzianego
sposób przygotowania:
Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy wodą z octem, a następnie gotujemy na dużym ogniu przez dłuższą chwilę redukując częściowo ilość płynu.
Słodko-cierpkie świąteczne babeczki z mincemeat. Uwodzą prostotą, rustykalnością i smakiem. Dzięki nim odkryłam smak świeżych żurawin, które nie łatwo było zdobyć. Jeśli przygotujemy sobie mincemeat z wyprzedzeniem ich przygotowanie nie zajmie nam zbyt dużo czasu.
składniki:
240 g mąki pszennej
60 g smalcu
60 g masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
200 g mincemeat
1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody - do glazury (pominęłam, bez również wygladają ślicznie)
cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania:
Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.
składniki:
240 g mąki pszennej
60 g smalcu
60 g masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
200 g mincemeat
1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody - do glazury (pominęłam, bez również wygladają ślicznie)
cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania:
Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.
Z roku na rok coraz częściej szukam elementów do świątecznego stroika w ogrodzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo tanie. Po drugie prezentują się wyjątkowo. I wreszcie po trzecie - są naturalne.
Inspiracje z ogródka
W tym roku było to wyjątkowo proste i owocne ze względu na nietypową zimę. Brak deszczu i śniegu w ostatnich tygodniach oraz dodatnie temperatury sprzyjają poszukiwaniom naturalnych ozdób. Rośliny zimozielone są lepiej wybarwione, a szyszki i inne element suche i czyste.
Dzięki temu skorzystałam nie tylko z gałązek klasycznej choiny i szyszek, ale także z gałązek różnych gatunków tuji, suchych gałązek drzew oraz liści zimozielonych roślin ( np. różanecznika), a nawet z mchu i ładnie zasuszonych liści, które znalazłam w trawie.
Inspiracje z ogródka
W tym roku było to wyjątkowo proste i owocne ze względu na nietypową zimę. Brak deszczu i śniegu w ostatnich tygodniach oraz dodatnie temperatury sprzyjają poszukiwaniom naturalnych ozdób. Rośliny zimozielone są lepiej wybarwione, a szyszki i inne element suche i czyste.
Dzięki temu skorzystałam nie tylko z gałązek klasycznej choiny i szyszek, ale także z gałązek różnych gatunków tuji, suchych gałązek drzew oraz liści zimozielonych roślin ( np. różanecznika), a nawet z mchu i ładnie zasuszonych liści, które znalazłam w trawie.