­
­
Od kuchni

Sweet Pickle Relish, czyli ogórki na szybko

czwartek, października 03, 2013
Relish to gotowane lub marynowane pokrojone warzywa lub owoce, których zazwyczaj używa się jako przyprawy lub jako składnik sosów lub innych potraw. Relish pochodzi z Indii, jednak w dzisiejszych czasach stał się popularny na całym świecie. Dzięki temu powstało wiele wariacji relishów m.in. dżemy warzywne, chutney czy też ogórkowy relish popularny w Stanach jako dodatek do hot dogów czy hamburgerów. Słodki ogórkowy relish...

Continue Reading

  • Share:

Quinoa Tabbouleh

sobota, września 28, 2013
Quinoa czyli komosa ryżowa to bardzo wartościowe źródło niezbędnych minerałów, dzięki czemu uznawana jest jako jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Poniższa propozycja podania komosy jest idealna zarówno solo w wersji bardzo orzeźwiającej, wegetariańskiej - jako samodzielne danie np. na lunch - jak i jako dodatek do dań niewegetariańskich w towarzystwie mięsa. Może zastąpić ziemniaki lub ryż. 4-6 porcji składniki: 2 szklanki wody...

Continue Reading

  • Share:

Chińska zupa ze szpinakiem i ryżem

sobota, września 28, 2013
Szczerze mówiąc to najdziwniejsza zupa jaką kiedykolwiek przygotowałam. Dziwna, ale bardzo smaczna! Następnym razem zrobię z jajek omlet i pokroję go w paski, aby jajka ładniej wyglądały w zupie. składniki: 4 duże jajka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 2 duże pomidory, przepołowione i pokrojone w cienkie plasterki 4 szklanki niskosodowego bulionu z kurczaka 1...

Continue Reading

  • Share:

Lea

środa, września 25, 2013
Skoro wspomniałam już w poprzednim poście o pojawieniu się w naszym życiu nowego członka rodziny, trudno byłoby nie podzielić się z Wami tą wspaniałą informacją. 3 tygodnie temu, dokładnie 4 września 2013r. przyszła na świat nasza druga córeczka Lea. Małej spieszyło się na świat, ponieważ urodziła się 3 tygodnie przed terminem. Mimo to miała 2.92kg i 52cm. My żartujemy sobie, że nie chciała...

Continue Reading

  • Share:

Chora trzustka, leczenie i jego efekty cz. 3

środa, września 25, 2013
We wrześniu przyszedł czas na podsumowanie efektu 5 zabiegów endoskopowych w walce mojego N. z kamicą trzustki uwarunkowaną genetycznie przez mutację SPINK1. Po 8 miesiącach leczenia, 1 zabiegu ESWL i 5 zabiegach endoskopowych mogę nareszcie powiedzieć, że na jakiś czas N. ma problem z głowy. Od stycznia - pierwszego ataku bólowego - nie było już reemisji zapaleń ani żadnych innych ataków. Jego trzustka...

Continue Reading

  • Share:

Orientalna zupa curry z ryżem i kurczakiem

środa, września 25, 2013
Wyjątkowa w smaku, polecana miłośnikom curry i nie tylko! Lekka i nietłusta, a do tego sycąca i kremowa. składniki: 1 pierś z kurczaka z kością 2 średnie marchewki, pokrojone ukośnie plasterki 1 liść laurowy sól 6 szklanek bulion z kurczaka 2 łyżki masła 1 duża cebula, bardzo cienko pokrojona w plasterki 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/3 szklanki ryż...

Continue Reading

  • Share: