­
­
Od kuchni

Flamiche

niedziela, stycznia 17, 2010
Jestem zakochana! Teraz już oficjanie w książce "Crust" i przyznam, że mam ochotę na więcej... książek R. Bertineta :) Narazie jednak cieszę się tym co mam i testuję kolejne przepisy. Tym razem flamiche na dzień jutrzejszy dla N. jako lunch do pracy. Już w trakcie przygotowania przepis ten kojarzył mi się smakowo z duńską zupą z porów (z MniamMniam), którą tak uwielbiamy. I...

Continue Reading

  • Share:

Japońskie bułeczki sushi

piątek, stycznia 15, 2010
Niedawno podczas porządkowania kuchenny szuflad natknęłam się na dawno zapomniane sushi nori. Jako, że domowe sushi niezbyt nam smakowało, postanowiłam poszukać innego sposobu wykorzystania tych płatków alg. Z pomocą przyszła - będąca w centrum mojej uwagi - książka R. Bertineta "Crust". Powoli zaczynam na własnym podniebieniu przekonywać się skąd ten tytuł :)Przygotowując te malutkie i niezwykle ładne bułeczki postanowiłam być wierna technice zagniatania...

Continue Reading

  • Share:

Tradycyjna zupa pomidorowa

środa, stycznia 13, 2010
Pełna warzyw i aromatów. Podana przesadnie z ryżem i bagietką (tak, tak jest teraz z nami wszędzie :)). składniki2 udka kurczaka4 marchewki średniej wielkości2 korzenie pietruszki średniej wielkościseler niezbyt duży i niezbyt małyspory porśredniej wielkości cebula2 czubate łyżki przecieru pomidorowegopół szklanki śmietanyłyżka pszennej mąkiliść laurowy2 ziarna ziela angielskiego5 ziarenek pieprzupół łyżeczki cukrusólświeżo zmielony czarny pieprzsposób przygotowaniaUdka myję, zalewam 6 szklankami wody, dodaję ziele...

Continue Reading

  • Share:

Forma na bagietki

środa, stycznia 13, 2010
Wczoraj do mojej kuchni wprowadziła się forma do bagietek, a dziś zadebiutowała w piekarniku. Niestety, a może na szczęście, jestem uzależniona od poprzednio wpisanego przepisu na bagietki. Są boskie w smaku i takie proste w wykonaniu. Wracając do samej formy. Wybrałam taką na 3 bagietki, choć przez moje niedopatrzenie pewnie zdecydowałabym się na wersję dla czterech, gdyż większa jest ażurowana. Po upieczeniu bagietka...

Continue Reading

  • Share:

Udka kurczaka w pikantnym sosie

środa, stycznia 13, 2010
Danie o złożony smaku, charakteryzujące się nietypową kombinacją składników. Mile zaskakujące! składniki4 całe udka kurczaka2 cebule3 szklanki bulionu2 łyżki masła6 łyżki oleju2 łyżki musztardygarść rodzynekłyżka sosu worcesterkilka kropel sosu tabascosólświeżo zmielony czarny pieprzgarść posiekanej natki pietruszki do dekoracjisposób przygotowaniaUdka myję, zalewam 6 szklankami wody, dodaję ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuję od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 30...

Continue Reading

  • Share:

Bagietka Bertineta

wtorek, stycznia 12, 2010
Powolutku wracam na strony internetowej rzeczywistości. Lilianna rośnie jak na drożdżach, choć żadnego zaczynu mamusia podawać nie musiała ;) Praca magisterska ukończona, zaakceptowana i czeka na papierowy wydruk. Prawdopodobnie pod koniec stycznia całkowicie ukończę ten etap w swoim życiu i zacznę robić już tylko to, co naprawdę kocham i lubię. Obok gotowania jest tak wiele rzeczy, którymi chciałabym sobie zapełnić czas, że nie...

Continue Reading

  • Share: