Od paru lat z powodzeniem i smakiem korzystam z przepisu Bajaderki na ciasto do uszek. Dziś chciałam tylko dodać przepis na farsz. W zasadzie ile ludzi tyle sposobów. Jedni mielą i smażą grzyby, inni je gotują, a jeszcze inni dodają kapustę.
Pamiętam mniej więcej jakie składniki używała moja ukochana babcia, która była w naszym domu kulinarną czarodziejką.
składniki:
10 dag suszonych grzybów
2-3 cebule
3 łyżki oliwy
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
sposób przygotowania:
Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić na godzinę, a następnie ugotować do miękkości w tej wodzie, w której się moczyły. Po ostudzeniu drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę pokrajać w jak najdrobniejszą kostkę, posolić, zrumienić na oliwie na jasnozłoty kolor. Dodać grzyby i śmietanę, wymieszać, dusić chwilę, wsypać tartą bułkę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać nieco wywaru z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
dodakowe informacje:
O ile zawsze przywiązuję wagę do propocji, tak w tym przypadku ważniejszy jest smak i obecność składników.
Z resztą w naszym domu uszek nigdy dosyć!
Pamiętam mniej więcej jakie składniki używała moja ukochana babcia, która była w naszym domu kulinarną czarodziejką.
składniki:
10 dag suszonych grzybów
2-3 cebule
3 łyżki oliwy
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
sposób przygotowania:
Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić na godzinę, a następnie ugotować do miękkości w tej wodzie, w której się moczyły. Po ostudzeniu drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę pokrajać w jak najdrobniejszą kostkę, posolić, zrumienić na oliwie na jasnozłoty kolor. Dodać grzyby i śmietanę, wymieszać, dusić chwilę, wsypać tartą bułkę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać nieco wywaru z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
dodakowe informacje:
O ile zawsze przywiązuję wagę do propocji, tak w tym przypadku ważniejszy jest smak i obecność składników.
Z resztą w naszym domu uszek nigdy dosyć!