składniki
2-3 kg ogórków
liście selera
cebula
ziarna gorczycy
zalewa:
1 l wody
1 i 1/2 szklanki octu 10 %
1 i 1/2 łyżki soli
3 szklanki cukru
1 przyprawa curry 20g
sposób przygotowania:
Składniki zalewy zagotować. Do każdego słoika włożyć pokrojone w plasterki ogórki ze skórką, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować 5 minut.
2-3 kg ogórków
liście selera
cebula
ziarna gorczycy
zalewa:
1 l wody
1 i 1/2 szklanki octu 10 %
1 i 1/2 łyżki soli
3 szklanki cukru
1 przyprawa curry 20g
sposób przygotowania:
Składniki zalewy zagotować. Do każdego słoika włożyć pokrojone w plasterki ogórki ze skórką, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować 5 minut.
U mnie nadal ogórkowo, a to za sprawą zasypania mnie przez teściową tymi warzywami :-) Trochę oderwania się od codzienności i półeczki w piwnicy zapełniają się ogórasowymi rozmaitościami. A jak smakują opowiem nieco później.
składniki:
4 kg średniej wielkości ogórków
4 główki czosnku
3 łyżki soli
1 szklanka oliwy
1/2 l octu 10%
6 liści laurowych
3/4 kg cukru
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli
sposób przygotowania:
Ogórki bardzo dokładnie umyć, pokroić ze skórką w plastry ok. 0,5 cm, dodać do tego obrany i pokrojony w cienkie plastry czosnek, dodać 3 łyżki soli i odstawić na noc żeby ogórki puściły sok.
Następnego dnia odlać sobie do osobnego naczynia, a do ogórków z czosnkiem dodać 1 szkl. podgrzanej oliwy.
Do odlanego wcześniej soku z ogórków dodać 1/2 l octu i wszystkie wymienione wyżej przyprawy. Zalewe zagotować, lekko przestudzić i ciepławą zalać ogórki.
Wkładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcać i pasteryzować ok. 5 min od zagotowania.
Przepis podała yenulka.
składniki:
4 kg średniej wielkości ogórków
4 główki czosnku
3 łyżki soli
1 szklanka oliwy
1/2 l octu 10%
6 liści laurowych
3/4 kg cukru
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli
sposób przygotowania:
Ogórki bardzo dokładnie umyć, pokroić ze skórką w plastry ok. 0,5 cm, dodać do tego obrany i pokrojony w cienkie plastry czosnek, dodać 3 łyżki soli i odstawić na noc żeby ogórki puściły sok.
Następnego dnia odlać sobie do osobnego naczynia, a do ogórków z czosnkiem dodać 1 szkl. podgrzanej oliwy.
Do odlanego wcześniej soku z ogórków dodać 1/2 l octu i wszystkie wymienione wyżej przyprawy. Zalewe zagotować, lekko przestudzić i ciepławą zalać ogórki.
Wkładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcać i pasteryzować ok. 5 min od zagotowania.
Przepis podała yenulka.
Bardzo smakowite. Robiłam je wczoraj jednak jeden słoiczek otwarł mój kochany mąż i musiałam go włożyć do lodówki, a dzisiaj spróbowałam kilka kawałków. Pycha!
zalewa:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1 1/2 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl.octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
sposób przygotowania:
Zrobić zalewę z powyższych składników poza musztardą, zagotować i wystudzić. Dodać musztardę.
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na 4 części lub więcej.
Ułożyć w słoiku, zalać wystudzoną zalewą.
Pasteryzować ok. 15 min.
Przepis podała margolcia.
zalewa:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1 1/2 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl.octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
sposób przygotowania:
Zrobić zalewę z powyższych składników poza musztardą, zagotować i wystudzić. Dodać musztardę.
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na 4 części lub więcej.
Ułożyć w słoiku, zalać wystudzoną zalewą.
Pasteryzować ok. 15 min.
Przepis podała margolcia.
składniki:
ogórki
pieprz ziarnisty - po kilka ziaren na sloik
zalewa:
3 litry wody
1 szklanka octu
5 łyżek soli
15 łyżek cukru
sposób przygotowania:
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w talarki , włożyć dość ciasno do słoików.
Zalewę albo zagotować albo po prostu użyć gorącej wody żeby składniki się rozpuściły (oczywiście można zrobić zalewę z połowy porcji jeśli mamy mniej słoików).
Do każdego słoika dodać po kilka ziaren pieprzu.
Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki.
Gotować słoiki z ogórkami około 10-13 min.
Przepis podała na CinCin.cc fineska.
ogórki
pieprz ziarnisty - po kilka ziaren na sloik
zalewa:
3 litry wody
1 szklanka octu
5 łyżek soli
15 łyżek cukru
sposób przygotowania:
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w talarki , włożyć dość ciasno do słoików.
Zalewę albo zagotować albo po prostu użyć gorącej wody żeby składniki się rozpuściły (oczywiście można zrobić zalewę z połowy porcji jeśli mamy mniej słoików).
Do każdego słoika dodać po kilka ziaren pieprzu.
Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki.
Gotować słoiki z ogórkami około 10-13 min.
Przepis podała na CinCin.cc fineska.
Szybciutko dzielę się bogatym smakowo przepisem z książeczki "Dania z woka". Może z wyglądu jest ono monotonne, zdominowane pomarańczą curry, ale nadrabia bogactwem składników i przede wszystkim smakiem.
składniki:
50g wiórków kokosowych*
1/2l mleka
1 mały banan
100g marchwi
300g filetów z kurczaka
1-2 łyżki oleju sojowego**
curry, świeżo zmielony czarny pieprz
sól, ostra papryka, sok z cytryny
1/8l rosołu drobiowego
1 strączek chili
100g gęstej śmietany
100g ananasa w kawałkach
50g solonych orzeszków cashew***
* można zastąpić prawdziwym mlekiem kokosowym z puszki
** zastąpiłam olejem sezamowym do smaku, a usmażyłam mięso na zwykłym oleju roślinnym
*** można pominąć
sposób przygotowania:
1. Wiórka kokosowe namoczyć w mleku na około 1/2 godziny. Warzywa i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić na duże kawałki i mocno zesmażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu wyjąć, posolić i oprószyć dużą ilością curry.
2. W pozostałym tłuszczu podsmażyć warzywa. Bannay obrać, rozgnieść widelcem i domieszać do warzyw. Całość podlać rosołem i gotować przez 5 minut. Na koniec doprawić curry.
3. Chili wypestkować i pokroić na cienkie krążki. Mleczko kokosowe przecedzić i razem z chili, kurczakiem, śmietaną, orzeszkami oraz ananasem domieszać do warzyw.
4. Całość dusić przez 10-20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką curry oraz sokiem z cytryny i ananasa.
składniki:
50g wiórków kokosowych*
1/2l mleka
1 mały banan
100g marchwi
300g filetów z kurczaka
1-2 łyżki oleju sojowego**
curry, świeżo zmielony czarny pieprz
sól, ostra papryka, sok z cytryny
1/8l rosołu drobiowego
1 strączek chili
100g gęstej śmietany
100g ananasa w kawałkach
50g solonych orzeszków cashew***
* można zastąpić prawdziwym mlekiem kokosowym z puszki
** zastąpiłam olejem sezamowym do smaku, a usmażyłam mięso na zwykłym oleju roślinnym
*** można pominąć
sposób przygotowania:
1. Wiórka kokosowe namoczyć w mleku na około 1/2 godziny. Warzywa i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić na duże kawałki i mocno zesmażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu wyjąć, posolić i oprószyć dużą ilością curry.
2. W pozostałym tłuszczu podsmażyć warzywa. Bannay obrać, rozgnieść widelcem i domieszać do warzyw. Całość podlać rosołem i gotować przez 5 minut. Na koniec doprawić curry.
3. Chili wypestkować i pokroić na cienkie krążki. Mleczko kokosowe przecedzić i razem z chili, kurczakiem, śmietaną, orzeszkami oraz ananasem domieszać do warzyw.
4. Całość dusić przez 10-20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką curry oraz sokiem z cytryny i ananasa.