­
­
Od kuchni

Mizeria do zimowego obiadu

środa, lipca 29, 2009
składniki:ogórki pieprz ziarnisty - po kilka ziaren na sloikzalewa:3 litry wody1 szklanka octu5 łyżek soli15 łyżek cukrusposób przygotowania:Ogórki obrać ze skórki, pokroić w talarki , włożyć dość ciasno do słoików.Zalewę albo zagotować albo po prostu użyć gorącej wody żeby składniki się rozpuściły (oczywiście można zrobić zalewę z połowy porcji jeśli mamy mniej słoików).Do każdego słoika dodać po kilka ziaren pieprzu.Zalać ogórki zalewą, zakręcić...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak Madras

niedziela, lipca 19, 2009
Szybciutko dzielę się bogatym smakowo przepisem z książeczki "Dania z woka". Może z wyglądu jest ono monotonne, zdominowane pomarańczą curry, ale nadrabia bogactwem składników i przede wszystkim smakiem. składniki:50g wiórków kokosowych*1/2l mleka1 mały banan100g marchwi300g filetów z kurczaka1-2 łyżki oleju sojowego**curry, świeżo zmielony czarny pieprzsól, ostra papryka, sok z cytryny1/8l rosołu drobiowego1 strączek chili100g gęstej śmietany100g ananasa w kawałkach50g solonych orzeszków cashew*** *...

Continue Reading

  • Share:

Ryba po grecku wg siostry Anieli

środa, czerwca 10, 2009
Ostatnio zrobiło się u nas bardzo rybnie. Prawie każdego dnia na obiad lub śniadanie serwowana była rybka pod różnymi postaciami - z puszki, patelni albo piekarnika. Odkopałam wśród ocalałych zdjęć kilka ujęć ryby po grecku, której nie lubiłam do tej pory za długość przygotowania (w wersji Grzegorza z MM), a którą N. ubóstwia. Tylko z tego powodu znosiłam długie przygotowania - krojenie, wstępne...

Continue Reading

  • Share:

Sałatka kijowska

środa, czerwca 10, 2009
składniki:2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko1 puszka kukurydzy1 wędzona makrela (400g)1 ogórek konserwowy*1 cebula (80g)niepełna szklanka majonezu**1/4 łyżeczki pieprzu czarnegoszczypta soli* dodałam 2 ogórki kiszone** wymieszałam pół na pół ze śmietanąsposób przygotowania:Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę i ogórek pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z ryżem, doprawić solą i pieprzem, polać majonezem i wymieszać. Podawać z...

Continue Reading

  • Share:

Biryani z kurczaka

środa, maja 27, 2009
Danie wywodzi się z Persji. Jego podstawę stanowią ryż i mięso, a przepis pochodzi z "Kuchni świata" - dodatku do jednego z ostatnich numerów Kuchni. składniki na 4 porcje:1 1/2 szklanki ryżu basmati2 łyżki oleju1 cebula pokrojona na cienkie plasterki2 zmiażdżone ząbki czosnku1 zielona papryczka chili drobno posiekana2,5cm korzenia imbiru drobno posiekanego675g filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę3 łyżki pasty curry1/2 łyżeczki soli1/2...

Continue Reading

  • Share:

Curry rybne

czwartek, maja 14, 2009
Przepis robiłam już dawno temu, ale z nadmiaru pracy nie związanej z gotowaniem, nie miałam czasu się nim podzielić. Po krótce jest to najlepsze rybne curry jakie do tej pory spróbowałam, aczkolwiek wierzę, że istnieje jeszcze lepszy przepis. Ten jest smaczny, a nie do końca taki jakbym tego oczekiwała. Pochodzi z dodatku "Kuchnie świata: Tajlandia, Indie Indonezja" kiedyś dodawanego do Gazety Wyborczej, a...

Continue Reading

  • Share: