składniki:
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
1 puszka kukurydzy
1 wędzona makrela (400g)
1 ogórek konserwowy*
1 cebula (80g)
niepełna szklanka majonezu**
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta soli
* dodałam 2 ogórki kiszone
** wymieszałam pół na pół ze śmietaną
sposób przygotowania:
Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę i ogórek pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z ryżem, doprawić solą i pieprzem, polać majonezem i wymieszać.
Podawać z ciemnym pieczywem.
dodatkowe informacje:
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy Kamis. Ilość składników można modyfikować wg własnego uznania. W mojej wersji było mniej makreli.
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień, gdy przegryzą się wszystkie smaki.
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
1 puszka kukurydzy
1 wędzona makrela (400g)
1 ogórek konserwowy*
1 cebula (80g)
niepełna szklanka majonezu**
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta soli
* dodałam 2 ogórki kiszone
** wymieszałam pół na pół ze śmietaną
sposób przygotowania:
Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę i ogórek pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z ryżem, doprawić solą i pieprzem, polać majonezem i wymieszać.
Podawać z ciemnym pieczywem.
dodatkowe informacje:
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy Kamis. Ilość składników można modyfikować wg własnego uznania. W mojej wersji było mniej makreli.
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień, gdy przegryzą się wszystkie smaki.