Szybkie, proste i wykwintne zarazem dzięki niewielkiego dodatkowi wina. Takie jest danie zaproponowane przez Grzegorza na stronach MniamMniam.pl i niewątpliwie zapisuję je na liście swoich ulubionych ze względu na zrównoważony smak i doskonałe proporcje wina. Połączenie kurczaka i sosu na bazie wina należy do jednych z tych obiadów, które lubię zrobić dla odmiany. Często też serwuję te potrawy na bardziej uroczyste kolacje konsumowane...
Przepis ten wyszperałam na MM, jednak podający go dodał, iż oryginalnie jest on autorstwa Michel'a Montignac'a. Rybka wychodzi z niego niebanalna. Najbardziej podoba mi się w tym przepisie to, że pangi nie trzeba wstępnie obsmażać, a i tak wychodzi zwarta. składniki:1 cebula1-2 ząbki czosnku4 filety z pangi3 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonego oregano2 szczypty pieprzu2 pomidory2 łyżki soku z...
Całkiem przez przypadek udało mi się dołączyć do forumowego Zielonego Tygodnia. Dzisiaj na talerzu zagościł zielony od cukinii gulasz z kurczaka po włosku zapisany przez Aganiok na stronach MM. Po kilku modyfikacjach w efekcie popełnienia przepisu otrzymaliśmy smaczny obiad :-)składniki:30 dag piersi z kurczaka2 cebule2-3 małe cukinie lub 1 duża3 łyżki oliwy3 łyżeczki oreganokilka płatków suszonego czosnkususzone chili1/2 l bulionu drobiowegosól i pieprz2...
Choć zdarza mi się to ostatnio coraz rzadziej (w końcu to już końcówka 8 miesiąca), przez kilka dni dość mocno eksperymentowałam z pieguskami. Wypróbowałam przepis z Czarnej Oliwki, który okazał się niezbyt udany, przez niedokładne zdefiniowanie konsystencji ciasta. Niby wszystkie proporcje wzięłam dokładnie z przepisu, a jednak ciasteczka wyszły zbyt suche i wogóle nie rozlewały się na blasze. Sukcesem okazał się przepis Agi:składniki...
Pieczone na niewielkiej głębokiej blaszce marynowane piersi z kurczaka przekładane krążkami cebuli, plastrami soczystych pomidorów i rozpływającej się mozzareli. Najważniejsza w tym wszystkim jest blacha - niewielka, jak na placek. Szkoda, że nie udało mi się zrobić zdjęcia tuż przed włożeniem do piekarnika, by pokazać jak wygląda przełożenie poszczególnych składników. składniki:3 pojedyncze filety drobiowe Oczyścić, oszuszyć, odciąć małe fileciki. Przekroić na pół tak,...
W tym sezonie mam obsesję na punkcie truskawek. Dodatkowo nie tylko ja, ale także maleństwo lubi jak sobie kilka zjem, by już po chwili móc brykać z radości w brzuszku :-)Tym razem mogę podzielić się z Wami tym mało fotogenicznym, prostym daniem, o którym już kiedyś wspominałam, a któro kojarzy mi się bezgranicznie z dzieciństwem, huśtawką pod wielką gruszą u babci i pachnącym...