­
­
Od kuchni

Chickenburgery

środa, października 10, 2007
Dla przełamania bessy na tym blogu wrzucam wczorajszy obiad, a właściwie kolację. Od początku roku szkolnego naszą porą obiadową jest godzina 18 lub 19 i z tego właśnie powodu rzadko robię zdjęcia potrawom, które jemy.Wczoraj wyjątkowo N. zrobił kilka fotek pikantnym chickenburgerom wyszukanym na stronach kuchnia.gazeta.pl. Niezbyt często tam zaglądam, ale jeśli potrzebuję jakiegoś smacznego przepisu na gwałt, to i ta strona jest...

Continue Reading

  • Share:

Cycek teściowej

poniedziałek, października 01, 2007
Szczerze przyznam, że do spróbowania tego przepisu zachęciła mnie jego nazwa :-) Wystarczy wpisać w Google "cycek teściowej", a przepis na ten wspaniały torcik znajdziecie na nie jedej stronie w tej samej niezmienionej formie. Tylko raz natrafiłam na wersję z ciastem orzechowym zamiast ciemnego biszkoptu. składniki:Na ciemny biszkopt:- 6 jaj- 1 szklanka cukru- 1 lyzeczka proszku do pieczenia- 3/4 szkl. mąki pszennej- 2-3...

Continue Reading

  • Share:

Zapach ogniska i suche złote liście

wtorek, września 25, 2007
W powietrzu pachnie jesienią, a słońce częstuje nas ostatnimi promykami letniego ciepła. Korzystając z tych dobrodziejstw, wychodzę z domu rano, załatwiam niezbędne formalności związane z codziennym życiem (nie moim) i znikam. Stąd też wielkie braki kulinarne, które mam nadzieję nadrobić wraz z powrotem N. i laptopa, na którym gromadziłam wszystkie ciekawe przepisy do wypróbowania. Z tego powodu proszę o cierpliwość i wybaczenie :-)...

Continue Reading

  • Share:

Sos słodko-kwaśny

piątek, września 21, 2007
Przepis znalazłam w zbiorach Wielkie Żarcie. U nas zdarzało się kiedyś kupować sos słodko-kwaśny Uncle Ben's, a od tamtej pory chodzi za nami ten smak. Dlatego dla wszystkich, ale nie tylko, tych którzy znają i lubią takie smaki polecam! składniki:3 kg pomidorów1 kg cebuli1 papryka czerwona1 papryka żółta1 puszka ananasów1 puszka kukurydzy6 ząbków czosnku0,5 łyżki chili z torebki2 łyżki musztardy2 łyżki papryki słodkiej...

Continue Reading

  • Share:

Kurza prostota

wtorek, września 18, 2007
Wczorajszy obiad był nieskomplikowany w przygotowaniu, nieziemsko prosty po względem składników i wyborny w smaku. Odkąd pokochałam smak serów pleśniowych, lubię ich towarzystwo we wszelkich potrawach. Tak też było z pierś kurczaka z serem pleśniowym Kamilii. W zasadzie to tylko dwa składniki wymienione w nazwie i zapieczone w 160C przez 30min. a efekt... przepyszny :-) ...

Continue Reading

  • Share:

Bułeczki parzone

niedziela, września 16, 2007
Przepis wyszukałam w ostatnim numerze Kuchni. Niemniej jednak zmieniłam ilość drożdży, a przy następniej okazji zmniejszę ilość cukru. W podanych proporcjach do nazwy bułeczek dodałabym jeszcze słowo "słodkie". składniki:2l mąki0,5l mleka2 płaskie łyżeczki drożdzy instant (lub 80g świeżych)100g masła4 żółtka100g cukrusóljajko, do posmarowania (opcjonalnie)sposób przygotowania: 250ml mąki sparzamy 250ml gorącego mleka i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Po wystudzeniu dodajemy rozrobione w...

Continue Reading

  • Share: