­
­
Od kuchni

Leczo na zimowy i letni czas

wtorek, lipca 17, 2007
Leczo wg przepisu yenulki, któro wspaniale nadaje się do słoika, jak i na pyszny obiad z dodatkiem kiełbasy lub wędzonki. ...

Continue Reading

  • Share:

Filety z kurczaka zawijane w wędzonkę

niedziela, lipca 15, 2007
Przepis ten już drugi raz gości na naszym stole. Tym razem z sosem paprykowym, który idelanie nadaje się także do samego ryżu. Takie fileciki to jedno z tych dań, które określam mianem pychot, choć nie jest zbyt malokaloryczne, ale tę pół szklanki oliwy w zupełności wybaczam.składniki:2-4 pojedyncze piersi z kurczakasól, pieprz cytrynowytymianekoreganopapryka słodka mielonaszczypta chilimąka do obtaczaniakilkanaście plasterków dobrej wędzonkisos:1 papryka czerwona1 papryka...

Continue Reading

  • Share:

Pain de campagne rustique - przygotowania

niedziela, lipca 15, 2007
Od dawna przymierzałam się do tego chlebka, aż w końcu podjęłam swoje największe, jak dotąd, chlebowe wyzwanie. Obecnie jestem na przedostatnim etapie, czy w zasadzie przygotowania mam już za sobą. Teraz ciasto ma przyrosnąć drugie tyle w ciągu 10 godzin. Trzymam za niego kciuki, choć jest we mnie odrobina zwątpienia, której powodem jest zepsuty piekarnik. Nie wiem jeszcze co dokładnie się zepsuło, ale...

Continue Reading

  • Share:

Kotlety a'la gołąbki

niedziela, lipca 15, 2007
...czyli nasz wczorajszy obiad. I tu po pierwsze przyznam się, że jeszcze nigdy nie robiłam sama gołąbków. Ze zwykłego zniechęcenia do długości przygotowania tego dania. Zabawne, bo potrafię przemóc się do 3-dniowego chleba, a do gołąbków nie. Za to uwielbiam je jeśli i kiedyś na pewno przyjdzie te czas, gdy zmuszę się do ich przygotowania. Tymczasem testuję cincinową wariację (sd_silver) na ich temat.W...

Continue Reading

  • Share:

Razowe ciasto ucierane pod owoce

piątek, lipca 13, 2007
Zwróciłam uwagę na ten przepis dzięki Agusi. Nie zwlekałam długo z jego zrobieniem i tak oto wczoraj wyczarowany, dziś był idealny do kawy. W roli tytułowych owoców wystąpiły świeże brzoskwinie.blaszka 22 x 35cm składniki:150g masła 120g brązowego cukru 4 jajka4 łyżki mleka 250g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solisposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 180ºC. Masło, cukier zmiksować na krem. Nadal miksując dodawać...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak po baskijsku z kuminem

piątek, lipca 13, 2007
Wczorajszy obiad, który wpisuję dopiero dzisiaj i który starczyłby nam na jeszcze jeden dzień - kurczak po baskijsku. Ogromna porcja, którą zwiększyłam wedle życzenia do 6 udek nie zmieniając przy tym proporcji warzyw. Inaczej nie zmieściłby się w woku, a tak mieliśmy ogromną porcję bardzo smacznego jednowokowego dania. Wczorajszy obiad, który wpisuję dopiero dzisiaj i który starczyłby nam na jeszcze jeden dzień -...

Continue Reading

  • Share: