Moja wariacja na temat groszkowej minestrone z lipcowego numeru Kuchni, który dopiero wczoraj udało mi się znaleźć. Zaskoczyło mnie m. in. dodanie do niej mięty w ramach przybrania, które jakby nie było dodaje całemu daniu smak. Zestawienie ożeźwiającej mięty z warzywną lekkością bardzo mi się podoba i na pewno spróbuję jeszcze tego połączenia.składniki:1 marchew4 młode białe cebule2 łyżki oliwy2 l bulionu warzywnego4-5 łyżek...
Przepis zaadoptowany z chlebowej strony Mirabelki, który zachęcił mnie do zrobienia swoimi składnikami. Nie wiem jeszcze jak smakuje, ale wiem na pewno, że ciasto było za luźne i w ostatniej fazie chlebek rozrósł się na boki. Mimo wszystko ma ładny środek i wcale nie jest aż tak niski na jaki się zapowiadał. składniki:350g maki pszennej75g maki pszennej razowej75g maki kukurydzianej300ml wody2 łyżeczki drożdży...
Zajadaliśmy się, aż w końcu zaniemogliśmy. Wyszło pyszne, a zarazem takie inne niż bagietka w smaku. Dla mnie takie bardziej chlebkowe, ale lekkie jak np. ciabatta. I wogóle nie czuć, że drożdżowe. Nie wiem tylko dlaczego rosło w lodówce, a nie powinno :-) Zajadaliśmy się, aż w końcu zaniemogliśmy. Wyszło pyszne, a zarazem takie inne niż bagietka w smaku. Dla mnie takie bardziej...
Najwidoczniej nastał czas, kiedy los robi wszystko przeciwko mnie. Najpierw zaginął nasz ukochany kotek, później padł dopiero co nastawiony pszenny zakwas, a teraz drugi walczy o przetrwanie w 4 dniu swojego życia. W akcie desperacji zamówiłam już mąkę żytnią, która mam nadzieje pomoże mi w spokoju przygotować pierwszy w życiu udany zakwas żytni. Mimo wszystko na przekór (nie jestem pewna jak to się...
Często korzystamy z Grzegorzowego przepisu na kurczakowe piersi. Niemniej jednak wolę je w wersji z jasnym sosem sojowym. Tymczasem w lodówce mamy tylko ciemny. Może ciemny nadaje bardzo ładny głęboki kolor, ale nie smakuje tak dobrze jak jasny - zbyt intensywny i słony. Często korzystamy z Grzegorzowego przepisu na kurczakowe piersi. Niemniej jednak wolę je w wersji z jasnym sosem sojowym. Tymczasem w...
Nigdy wcześniej nie smażyłam ryb w głębokim oleju, ale w końcu w życiu przychodzi taki moment, że wszystkiego się prędzej czy później spróbuje. I tak też było. Wybór padł na przepis z "Sekretów kuchni znakomitej" dostępny również na MM pod nazwą: Ryba (filety) z cieście piwnym. Obyło się bez ochów i achów. Rybka wyszła dobra, ale uważam, że jest wiele wspaniałych przepisów, które...