­
­
Od kuchni

Niespodziewanki

środa, marca 21, 2007
Jakież było moje zdziwienie, gdy weszłam do domu i zobaczyłam wmontowaną do KA maszynkę do mielenia mięsa. Na kredensie leżała książka kucharska dosyłana do zakupionych mikserów po wypełnieniu ankiety. Co prawda i jedno i drugie, zgodnie z informacją, jaką otrzymałam od firmy Vivamix.pl miałam dostać dopiero za jakieś 2 tygodnie, ale najwidoczniej kolejka oczekujących się skończyła albo sama nie wiem co. Fakt, że...

Continue Reading

  • Share:

Dzień razowca

poniedziałek, marca 19, 2007
Nie przepadam za razowcami, ale moje Kochanie owszem. Dlatego czasami zdarza mi się upiec coś razowego albo z dużą ilością ziarenek. Tradycyjny chleb ukraiński podany przez Liskę to pierwszy razowy chlebek, który odważyłam się zrobić. Pierwszy i jedyny, gdyż tak bardzo nam smakuje, że nie mam ochoty eksperymentować z innymi. ...

Continue Reading

  • Share:

Żurawinowo-pistacjowe panetonne

poniedziałek, marca 19, 2007
Niesamowicie aromatyczne, niezbyt słodkie... Przepis ten znalazłam na stronie Leite's Culinaria, a pochodzi on z książki "Baking from the Heart" Michael'a J. Rosen'a. Tradycyjnie ciasto to przygotowuje się na Boże Narodzenie we Włoszech. Jednak można je znaleźć w wielu piekarniach przez cały rok. Pieczone w puszce np. po kawie przybiera interesujący kształt. Ja upiekłam je w zwykłej keksówce oraz w formie muffinkowej. O...

Continue Reading

  • Share:

W poszukiwaniu przepisu na dorsza

niedziela, marca 18, 2007
Ostatnia nasza przygoda z dorszem nie była zbyt smaczna. Można to wrzucić w szufladkę z dobrymi przepisami, ale ani nie nadzwyczajnymi ani też takimi, do których chętnie i często się wraca. Być może inny gatunek ryby sprawiłby się w tym miejscu lepiej, bo sosik był całkiem, całkiem. Dziś znalazłam kolejny powód, żeby na nowo zaprzyjaźnić się z dorszem. Tym razem wybrałam inny przepis...

Continue Reading

  • Share:

Zupa pikantna po chińsku

sobota, marca 17, 2007
Produkty Tao Tao to często spotykane składniki dań w naszej kuchni. W lodówce można znaleźć m. in. jasny sos sojowy, sos słodko-kwaśny chili, papryczki chili w zalewie, pędy bambusa, makaron sojowy, papier ryżowy etc. Zdarza się, że siegam czasami po przepisy z ich opakowań. Tak też jest z przygotowana na dzisiejszy obiad zupą, jedną z moich ulubionych zup, które można znaleźć na produktach...

Continue Reading

  • Share:

Zakupy on-line

piątek, marca 16, 2007
Po wielu zmaganiach z chlebami, które nie chciały trzymać kształu kupiłam w końcu foremkę silikonową FlexiForm Lurcha. Mam nadzieję, że teraz nie będę musiała aż tak męczyć się z wyciąganiem chlebków, jak w przypadku zwykłej keksówki i zrekompensuje mi się cena... 99zł. Mam na oku jeszcze parę form FlexiProfi, ale priorytetem będzie kuchenny miotacz ognia, czyli palnik gazowy do creame brulee etc.Silikonowej keksówki...

Continue Reading

  • Share: