Spagetti ze świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą i mozzarellą
czwartek, października 25, 2012
Pyszne, szybkie, zdrowe i proste danie! Idealne odkrycie, choć trochę za późne jak na obecną porę roku, gdyż przepis jest doskonały przede wszystkim na letnie dni, kiedy to pomidory smakują najlepiej :-)
Proporcje makaronu, pomidorów i bazylii są dosyć luźne i można je modyfikować wg własnego uznania.
1/2 szklanki czarny oliwek, pokrojonych
4 łyżeczki octu balsamicznego
1 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 szklanki wysokiej jakości oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
700g pomidorów, smacznych i świeżych
300-350g mozzarelli
2-3 pęczki bazylii, lub nawet więcej(!)
makaron spagetti (ok. 300-400g)
sposób przygotowania:
W bardzo duuuużej misce połączyć pokrojone w kostkę pomidory, mozzarellę, bazylię, ocet balsamiczny, oliwki, sól i pieprz.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i dodać do miski z mieszanką pomidorów. Wymieszać.
W małej patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem tak, aby oliwa nabrała aromatu a czosnek się nie zrumienił ani nie przypalił. Gdy zacznie lekko skwierczeń podtrzymać na ogniu 1min i zdjąć z palnika.
Wlać oliwę do makaronu i ponownie wymieszać.
Wskazówki: Przepis można dowolnie wzbogacać np. dodając kapary, pokrojoną czerwoną cebulę lub posypać na koniec parmezanem tak, jak widoczne jest to na zdjęciu.
Smacznego!
Źródło: foodandwine.com
2 komentarze
Takie dania makaronowe niezmiennie kojarzą mi się z latem :D Pyszne :)
OdpowiedzUsuńA mi z urlopem :-) Hehe :-)
OdpowiedzUsuń