Drewniane formy do wypieku chleba

środa, sierpnia 03, 2011


Dzisiaj chciałam pokazać Wam swój ostatni chlebowy nabytek. Od czasów, kiedy piekliśmy chleby prawie każdego tygodnia minęło już wiele miesięcy, dlatego podczas ostatnich zakupów postanowiłam odświeżyć swoje doświadczenia w tym temacie i kupiłam m.in. takie oto cuda.

Z opisu produktu wynika, że owe drewniane formy mają mieć wpływ na smak wypiekanego w nich chleba i podobno są wielokrotnego użytku. Ile w tym prawdy? Sprawdziłam!

Najpierw jednak przyjrzyjmy się samemu produktowi. W zestawie znajdują się dwie zgrabne, małe foremki wykonane z topolowego drewna oraz dwie jednorazowe papiloty do wyłożenia nimi form.

O ile te pierwsze są wielorazowe - jak zapewnia producent - o tyle te drugie wystarczą tylko na jeden raz, ale za to z powodzeniem można je zastąpić odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Foremki wydają się bardzo delikatne, ale w praktyce (poza naciętymi krawędziami) są w miarę wytrzymałe.

Rozmiar każdej formy (długość, szerokość, wysokośc): 28 x 11 x 6,5 cm

drewniane_formy_overview

Jak tylko rozpakowałam cały zestaw wzięłam się do dzieła. Wybrałam codzienny prosty chleb na bazie drożdży, aby przetestować foremki. W tym samym czasie z tego samego przepisu wykonałam drugi próbny bochenek w innej formie, żeby sprawdzić wpływ drewna na smak.

W rezultacie otrzymałam dwa piękne bochenki w drewnianych foremkach i jeden próbny, który pokażę Wam innym razem ze względu na ciekawy kształt :-)

Chlebki wyszły przepiękne. Sam ich wygląd w drewnianych foremkach z papilotkami kusi. Moim zdaniem są doskonałe na niebanalny prezent - oczywiście z własnoręcznie upieczonym, najlepiej rustykalnym chlebkiem.

Niestety wyczuwalnego wpływu na smak nie zauważyłam. Po wypieku drewno nieco ściemniało, ale wygląda na to, że jeszcze uda się w nim upiec kolejne chleby. Ile? To się okaże w praktyce.

Foremki dostępne: AleDobre.pl

  • Share:

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Margot, jeśli dla aromatu chleba to nie widzę, takiej potrzeby. Dla mnie są idealne pod względem wielkości, bo bochenki wychodzą nie za duże - takie w sam raz dla rodzinki 2+ małe 1. Poza tym fajnie utrzymują ciasto, co również daje na plus. Nie jestem pewna ile wytrzymają, bo się ich niczym nie impregnuje. Na początku bałam się, że chlebowa temperatura w piekarniku to dla nich za dużo, ale się pomyliła. Tylko ściemniały w niektórych miejscach.

    OdpowiedzUsuń
  2. wszędzie ich szukałam w moim miasteczku!
    ale nie dostałam. chyba zostaje mi internet...

    OdpowiedzUsuń
  3. JA był nie wypłacalny zlokalizować pewien nawiązywać kontakt wchodzą w skład albo poczta elektroniczna przemawiać - Chciałbym usunąć z pracy reklama pod kątem buycuteaprons.com u twój blog. Czy zechciałbyś nawiązywać kontakt mi? Karrine

    I was not able to locate a contact form or email address- I would like to discuss advertising for buycuteaprons.com on your blog. Would you please contact me? Karrine

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi Karrine,could you wrote here your e-mail address?

    OdpowiedzUsuń