Prosty, smaczny i szybki przepis na danie bezmięsne z makaronem. Do tego pyszny świeży szpinak, aromatyczne świeże pomidory i cóż więcej trzeba :)
ulubiony makaron
paczka świeżego szpinaku
puszka pomidorów
kilka pomidorów suszonych
garść pieczarek
kostka fety
oliwa
cebula
5-6 ząbków czosnku
sól (mało) i pieprz
sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę (ja użyłam tej, w której marynowałam suszone pomidory). Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć, aż będą miękkie. Wrzucić szpinak (w partiach, bo cały się od razu nie zmieści). Kiedy już cały szpinak jest wiotki, wlać puszkę pomidorów i dorzucić posiekane (niezbyt drobno) pomidory suszone. Doprawić, wymieszać.
Do tego czasu powinien się ugotować makaron. Należy go odcedzić na durszlaku, a następnie wrzucić do garnka z powrotem i zalać sosem z patelni. Włączyć podgrzewanie na minimum, posiekać fetę i domieszać do garnka.
Smacznego!
7 komentarze
Zdecydowanie pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńjak bezmięsne.. to ja chętnie. lubię takie smaki.
OdpowiedzUsuńSzpinak i feta się bardzo lubią a już na podłożu makaronu bardzo im wygodnie :) Lubię takie jedzenie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne, proste, takie wiosenne :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych makaronowych dań.
OdpowiedzUsuńpołączenie szpinaku i fety, niby klasyka a ja ciągle nie mogę się nadziwić, że to takie pyszne :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
a wiesz dziś planowałam podobne danie, ale z mrożonym szpinakiem, bo taki jedynie mi aktualnie dostępny
OdpowiedzUsuń