Chilli chicken

niedziela, sierpnia 10, 2008

Chilli chicken, czyli po prostu kurczak chili to wspaniały pomysł na orientalne danie z woka zaproponowane przez Sini. Łączy w sobie, to czego szukamy na co dzień - prostotę, szybkość wykonania i nutkę czegoś niezwykłego. Nam bardzo posmakowało, dlatego ośmielę się zamieścić tu przepis, by móc w każdej chwili do niego wrócić.


składniki:
350 g kurczaczej piersi
1/2 łyżeczki soli
1 białko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 świeże czerwone chilli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżki sherry albo wina ryżowego albo wody
1 łyżki octu winnego

sposób przygotowania:
Mięso pociąć na kawałki. Białko lekko ubić i wymieszać z solą, mąką i 1 łyżką oleju. Mięso zanurzyć w miksturze. Czosnek i chilli posiekać, papryki pokroić, imbir zetrzeć. Resztę oleju rozgrzać w gorącym woku, dodać czosnek i imbir i smażyć przez ok. 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i smażyć 2- 3 minuty do zbrązowienia. Dodać papryki, sos sojowy, sherry i ocet i smażyć 2- 3 minuty.

  • Share:

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Czy zrobiłabyś opis przepisu na życzenie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne zdjęcie! Cieszę się, że smakowało
    Sini

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pyszny przepisik,na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukam przepisu na niedzielny obiad i tak tu trafiłam przypadkiem. To chilli zwróciło moją uwagę, bo tak pięknie Pani napisała: kurczacza pierś:) Ja też to tak nazywam:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń