Indyk z makaronem po chiński

czwartek, sierpnia 14, 2008

Przepis ten pochodzi z książeczki Marlies Sauerborn zatytułowanej "Dania z woka". To iście azjatycka propozycja na pożywny, oryginalny obiad dla 2 osób z woka. W swojej wersji nieco zubożałej niedodałam krabów, zastępując je nieco większą ilością indyka.


składniki:
50g marchewki
150g sznycli indyczych
30g gotowanej szynki
4 łyżki sosu sojowego
100g chińskiego makaronu jajecznego
4 łyżeczki oleju
2 jajka, 50g kiełków sojowych
olej, 1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki soli
szczypta wegety*
30g mrożonego groszku

sposób przygotowania:
1. Marchewkę, mięso i szynkę pokroić na paseczki. Mięso zamarynować na krótko w sosie sojowym. Makaron ugotować, osączyć i wymieszać z niewielką ilością oleju. Jajka rozkłócić.

2. Mięso, szynkę i warzywa usmażyć, stale je mieszając, i odstawić w ciepłe miejsce. Usmażyć jajecznicę, dodać do niej pozostałe składniki i doprawić do smaku.

3. Podawać z kieliszkiem białego wina.

*w przepisie zamiast wegety należy dodać szczyptę glutamatu, jednak z wcześniejszych rozpoznań wiem, że nie jest on łatwo dostępny w Polsce, dlatego też polecam użyć wegety lb innej przyprawy poprawiającej smak (czyli taka, która zawiera glutaminian sodu).

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Witaj,
    Bardzo smaczne danie! Uwielbiam azjatyckie smaki, wokowe eksperymenty i szybkie dania. Twoje prezentuje się świetnie i na pewno cudownie smakują.
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

    OdpowiedzUsuń