składniki: (ok. 6-8 porcji)
50dag ryżu arborio
10dag masła
2 cebule
6-8 łyżek białego wytrawnego wina
1 litr rosołu
szczypta szafranu
1-2 czerwone papryki
30dag zielonego groszku
20dag szynki
10dag sera żółtego, startego
sól, pieprz
sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę podsmażyć na części masła, aż się zrumieni. Dodać ryż, stale mieszać, aż stanie się przezroczysty. Wtedy dodać wino i gotować, aż płyn odparuje.
Dodać połowę rosołu, szafran, pokrojoną wg uznania paprykę i gotować.
Kiedy rosół wyparuje, dodać pozostałą część i gotować aż ryż będzie gotowy. Można uzupełnić wodą, jeśli rosół odparował a ryż jeszcze nie jest gotowy. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę szynkę, groszek i resztę masła.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze startym serem.
50dag ryżu arborio
10dag masła
2 cebule
6-8 łyżek białego wytrawnego wina
1 litr rosołu
szczypta szafranu
1-2 czerwone papryki
30dag zielonego groszku
20dag szynki
10dag sera żółtego, startego
sól, pieprz
sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę podsmażyć na części masła, aż się zrumieni. Dodać ryż, stale mieszać, aż stanie się przezroczysty. Wtedy dodać wino i gotować, aż płyn odparuje.
Dodać połowę rosołu, szafran, pokrojoną wg uznania paprykę i gotować.
Kiedy rosół wyparuje, dodać pozostałą część i gotować aż ryż będzie gotowy. Można uzupełnić wodą, jeśli rosół odparował a ryż jeszcze nie jest gotowy. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę szynkę, groszek i resztę masła.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze startym serem.
0 komentarze