Kurczak na sposób chiński w sosie owocowym

niedziela, stycznia 06, 2008

To jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, które odkryłam wraz z naszą wspólną fascynacją daniami orientalnymi, choć trudno tu mówić o orginalnym pochodzeniu tej potrawy, gdyż jest ono po prostu polskie.


Przepis pochodzi z MM i jest doskonałym połączeniem ryżu, kurczaka lub indyka z owocami. Wiem, wiem u niektórych wywołuję w tym momencie skrzywienie na twarzy, ale kto nie spróbował tego dania, ten nie może z góry zakładać, że nie byłby w stanie go polubić. Ja najbardziej lubię w nim słodko-ostre połączenie, które wspaniale współgra ze smakiem mięsa, a do tego sosik, który tak rozkosznie nawilża ryż i mówiąc tu o ryżu mam na myśli jaśminowy lub jakiś inny pod warunkiem, że nie z torebki. A do tego ugotowany tradycyjnie w odpowiednich proporcjach. U nas taki ryż gotuje się do ponad 8 lat odkąd to zawitała maszyna do gotowania ryżu, a która z czasem wyzionęła duch i jako, że nie znaleźliśmy godnego następcy pozostał nam sam wewnętrzny wkład, służący obecnie jako garnek do gotowania na gazie.

Z pewnością polecam tak przygotowanego kurczaka lub też indyka wszystkim amatorom i poszukiwaczom spolszczonych, pachnących na sposób chiński potraw.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze