Proste, szybkie, rustykalne... Ciasto o wilgotnym miąższu z soczystym akcentem truskawek.
składniki:
1/2 kg pszennej mąki tortowej
20 dag masła
2 jajka
50 dag gęstego jogurtu
20 dag cukru (szklanka)
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią)
1 czubata łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
sposób przygotowania:
By ciasto się udało: użyj do jego upieczenia gęstego jogurtu "greckiego", wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę - więc jajka oraz jogurt wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Ciasto można piec w formie wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką, ale truskawki często puszczają dużo soku, więc bezpieczniej będzie formę wyłożyć papierem do pieczenia.
składniki:
1/2 kg pszennej mąki tortowej
20 dag masła
2 jajka
50 dag gęstego jogurtu
20 dag cukru (szklanka)
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią)
1 czubata łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
sposób przygotowania:
By ciasto się udało: użyj do jego upieczenia gęstego jogurtu "greckiego", wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę - więc jajka oraz jogurt wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Ciasto można piec w formie wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką, ale truskawki często puszczają dużo soku, więc bezpieczniej będzie formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dla amatorów słodkości, a w szczególności dla dzieci. Przepis idealny, gdy mamy ochotę na czekoladowy grzeszek bez potrzeby pieczenia całej blaszki ;-)
Dodatkowo to przepis, który zawiera niewiele tłuszczu, a jednocześnie stanowi niezłą dawkę energii, dlatego mój N. zabiera takie brownie do pracy.
składniki:
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka brązowego cukru
1-2 łyżki niesłodzonego kakao
mała szczypta cynamonu
szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/8 łyżeczki)
1 łyżka syropu z agawy, lub miodu wielokwiatowego
1 "czubata" łyżka niesłodzonego soku jabłkowego
1 łyżeczka chudego mleka
kropka lub 2 ekstraktu waniliowego
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175C.
Jedną foremkę na muffinkę przygotować do pieczenia - można spryskać ją specjalnym olejem w sprayu, aby uniknąć dodatkowego źródła tłuszczu. Alternatywnie natłuścić foremkę w tradycyjny sposób.
Dodatkowo to przepis, który zawiera niewiele tłuszczu, a jednocześnie stanowi niezłą dawkę energii, dlatego mój N. zabiera takie brownie do pracy.
składniki:
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka brązowego cukru
1-2 łyżki niesłodzonego kakao
mała szczypta cynamonu
szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/8 łyżeczki)
1 łyżka syropu z agawy, lub miodu wielokwiatowego
1 "czubata" łyżka niesłodzonego soku jabłkowego
1 łyżeczka chudego mleka
kropka lub 2 ekstraktu waniliowego
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175C.
Jedną foremkę na muffinkę przygotować do pieczenia - można spryskać ją specjalnym olejem w sprayu, aby uniknąć dodatkowego źródła tłuszczu. Alternatywnie natłuścić foremkę w tradycyjny sposób.
Lekki, soczysty, owocowy. Idealny na gorące dni, a do tego błyskawiczny w przygotowaniu :-)
składniki:
3 galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym (łącznie na 1,5 litra wody)
1/2 kg homogenizowanego serka
3/4 kg truskawek
sposób przygotowania:
Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.
Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika. Do przygotowania tego sernika najlepiej sprawdza się tortownica Lekue z ceramicznym talerzem. Dzięki rozpinanemu sylikonowemu rantowi sernik wychodzi równiutki, a podczas przygotowania nic się nie wylewa :-)
składniki:
3 galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym (łącznie na 1,5 litra wody)
1/2 kg homogenizowanego serka
3/4 kg truskawek
sposób przygotowania:
Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.
Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika. Do przygotowania tego sernika najlepiej sprawdza się tortownica Lekue z ceramicznym talerzem. Dzięki rozpinanemu sylikonowemu rantowi sernik wychodzi równiutki, a podczas przygotowania nic się nie wylewa :-)
Od ataku związanego z kamicą trzustkową minęło już prawie pół roku. Dziś ze względu na to, że poprzedni wpis cieszy się dużą oglądalnością postanowiłam kontynuować historię związaną z dalszymi losami N. i jego choroby. Od poprzedniego wpis dużo się wydarzyło, a nawet bardzo dużo. Przez ten czas dużo się nauczyliśmy, N. popełnił kilka grzeszków dietetycznych, ale o tym później.
Kolejne zabiegi usuwania kamieni w trzustce
Na pewno najważniejszy sukcesem był pierwszy po ESWLu zabieg endoskopowy stanowiący próbę usunięcia największego prawie 2cm kamienia w trzustce po wcześniejszym potraktowaniu go falami ultradźwiękowymi w szpitalu Mazovia w Warszawie. Do efektu podchodziłam sceptycznie, ponieważ wg statystyk potrzeba średnio 4 zabiegów ultradźwiękowych, aby rozkruszyć złóg. Niemniej jednak w Polsce takich łączonych zabiegów nie robi się zbyt dużo, dlatego też efekt pierwszego rozkruszania ultradźwiękami trudno było ocenić nie przeprowadzając zabiegu endoskopowego.
Nasza pierwsza przygoda z sushi zaczęła się od zestawu "zrób to sam" zakupionego wówczas na MniamMniamie. Niestety wynik nas nie zachwycił i tak szybko jak chcieliśmy spróbować tego specjału, porzuciliśmy go.
Od tamtej pory minęło wiele lat i tak po majowym pobycie N. w Edynburgu, gdzie N. raczył się gotowcem z Tesco wrócił pomysł na przyrządzenie sushi w domowym zaciszu ponownie.
Tym razem bazowaliśmy na własnych gustach i przepisach z sieci.
Ryż do sushi
Źródło: foodnetwork.com
składniki:
2 szklanki ryżu do sushi
2szklanki wody, plus dodatkowo do przepłukania ryżu
2 łyżku octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
sposób przygotowania:
Ryż wsypać do dużej miski i przepłukać w zimnej wodzie 2 lub 3 razy. Następnie przełożyć do rondelka, zalać 2 szklankami wody i postawić bez przykrycia na największym ogniu do momentu zagotowania. Chodzi o to, aby szybko podgrzać wodę i jak tylko zawrze zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy rondelek i gotujemy tak przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia i odstawiamy przykryte na kolejne 10 minut, aby ryż doszedł.
Od tamtej pory minęło wiele lat i tak po majowym pobycie N. w Edynburgu, gdzie N. raczył się gotowcem z Tesco wrócił pomysł na przyrządzenie sushi w domowym zaciszu ponownie.
Tym razem bazowaliśmy na własnych gustach i przepisach z sieci.
Ryż do sushi
Źródło: foodnetwork.com
składniki:
2 szklanki ryżu do sushi
2szklanki wody, plus dodatkowo do przepłukania ryżu
2 łyżku octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
sposób przygotowania:
Ryż wsypać do dużej miski i przepłukać w zimnej wodzie 2 lub 3 razy. Następnie przełożyć do rondelka, zalać 2 szklankami wody i postawić bez przykrycia na największym ogniu do momentu zagotowania. Chodzi o to, aby szybko podgrzać wodę i jak tylko zawrze zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy rondelek i gotujemy tak przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia i odstawiamy przykryte na kolejne 10 minut, aby ryż doszedł.