Przepis pochodzi z cyklu książeczek Kuchnie Świata wydanych przez GW. Osobiście nigdy nie miałam ochoty sięgać po takie przepis, ale ten zaintrygował mnie formą wykonania. Co nieco bym jeszcze w nim zmieniła, ale na start jest całkiem niezły. Wbrew pozorom wychodzi z niego 4 duże i bardzo syte placki.
składniki:
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
450g mąki białej lub połączonej z razową
2 łyżeczki soli
roztopione masło do posmarowania blachy
nadzienie:
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
2 pomidory, obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę
1 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 1/2 łyżki posiekanych listków kolendry
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
50g margaryny
40g utartego cheddara
sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn: do miseczki wlać 150ml ciepłej wody. Dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże się spienią.
składniki:
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
450g mąki białej lub połączonej z razową
2 łyżeczki soli
roztopione masło do posmarowania blachy
nadzienie:
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
2 pomidory, obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę
1 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 1/2 łyżki posiekanych listków kolendry
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
50g margaryny
40g utartego cheddara
sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn: do miseczki wlać 150ml ciepłej wody. Dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże się spienią.