Dzięki takim przepisom mała L. potrafi już powiedzieć: "Kocham piec" :) Po czym wymienia "kocham ciastka", "kocham finki", bo muffinki to dla niej jeszcze chyba zbyt trudne słowo. Niemniej rekomendację macie już przednią, dlatego nic mi nie pozostało poza przedstawieniem genialnego przepisu Bajaderki.
składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
3 marchewki (lub tyle, aby otrzymać 2 szklanki startej)
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki płatków kokosowych, posiekanych
3 jajka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
1 kwaskowate jabłko
tłuszcz w sprayu, do smarowania
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Foremki do muffinów wysmarować masłem lub tłuszczem do pieczenia. Znakomicie sprawdza się tłuszcz w spray'u Wiltona.
Mąkę przesiać do dużej miski razem z sodą, cynamonem, solą i dodać cukier, wymieszać. Marchewki zetrzeć na grubej tarce, dodać do mąki, dobrze wymieszać, dodać orzechy, rodzynki i wiórka kokosowe, pomieszać.
składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
3 marchewki (lub tyle, aby otrzymać 2 szklanki startej)
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki płatków kokosowych, posiekanych
3 jajka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
1 kwaskowate jabłko
tłuszcz w sprayu, do smarowania
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Foremki do muffinów wysmarować masłem lub tłuszczem do pieczenia. Znakomicie sprawdza się tłuszcz w spray'u Wiltona.
Mąkę przesiać do dużej miski razem z sodą, cynamonem, solą i dodać cukier, wymieszać. Marchewki zetrzeć na grubej tarce, dodać do mąki, dobrze wymieszać, dodać orzechy, rodzynki i wiórka kokosowe, pomieszać.