Lukrowane pepparkakory na choinkę

piątek, grudnia 24, 2010

Mój ulubiony przepis podany przez Malgosimi. Aromatyczne, świąteczne ciastka na choinkę.


składniki:
20 ml wody
30 ml śmietany 30%
50 ml syropu złotego
60 g cukru drobnego
60 g masła

200-250 g mąki
1/2 łyzeczki sody
1 łyzeczki imbiru
1,5 łyzeczki cynamonu
0,5 łyzeczki mielonych goździków

do dekoracja:
Przeróżne różności na przykład: perełki, kolorowy cukier Wilton, żel do dekoracji Wilton, cukrowe confetti Wilton

sposób przygotowania:
Zagotować wodę, kremówkę, syrop, cukier i masło. Przesiać suche, połączyć z zagotowaną masą, dobrze wyrobić. Ciasto ma być gęste ale musi się dać się wylać z miski (można więc nie dać całości sypkich!). Żeby ułatwić sobie późniejsze wałkowanie należy ciasto przelać na folię spożywczą dość cienką warstwą, przykryć drugim kawałkiem folii, zawinąć brzegi i dopiero wtedy schować do lodówki na noc. Jeśli rano ciasto będzie bardzo twarde, czekamy aż trochę się ociepli i wałkujemy bardzo cienko. Piec w ok 180 st z termoobiegiem (ok 7-8 minut)

Lukier:
110-120g cukru pudru Kupiec bardzo dobrze utrzeć z jednym białkiem.

dodatkowe informacje:
Lukier można rozrzedzić łyżeczką wody, żeby wypełniać większe powierzchnie ciastek.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze