Doznałam obłędu na punkcie sosu, a w drugiej kolejności również na punkcie kotlecików z tego przepisu. Jak się już z niego otrząsnę to napiszę więcej szczegółów :)
27.02.2010 - oprzytomniałam i dziś mogę zamieścić notatkę :) Z pewnością użyję sosiku w najbliższych dniach do koltecików a'la gołąbków.
Na temat tego dania powiem tylko tyle: mój N. dał mu 9/10 po zjedzeniu zamilkł i rozpłyną się w fotelu. Dlaczego? O to trzeba byłoby zapytać jego. Moim sekretem w tym przepisie był własnej roboty rosół z kurczaka, dzięki czemu mogła z czystym sumienie podać obiad mojej 1,5 rocznej córeczce.
Źródło: Kamis
składniki: 900 g cielęciny bez kości 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki Tymianku 1 łyżka natki pietruszki 500 g pomidorów 2 łyżki oliwy ¼ łyżeczki bazylii 6 Goździków 250 ml rosołu z kurczaka Sól Morska w Młynku ¼ łyżeczki Majeranku ½ łyżeczki Pieprzu Czarnego Mielonego
sposób przygotowania: Cielęcinę pokroić w kostkę, pomidory i czosnek posiekać. W brytfannie rozgrzać oliwę, wrzucić cielęcinę i z brązowić. Dodać pomidory, czosnek, rosół i przyprawy. Dusić przez 2 godz. Podawać z makaronem lub ryżem posypane natką pietruszki.
Drugie podejście do kopytek okazało się jeszcze bardziej udane. Podwójna porcja znikała na bieżąco prosto z rondla, więc na słowo musici mi uwierzyć, że wyszły cudnie miękkie.
sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną, obrać. Przecisnąć przez wyciskarkę, dodać mąkę ziemniaczaną i kaszkę oraz jajko. wyrobić ciasto. Mąkę zwykłą wysypać na stolnicę. Casto przelozyc na stolnice i rozwalkowac i pociac na kopytka.
Zdarzają się mi dni, kiedy nic nie wychodzi i wydaje się jakby wszystko było przeciwko mnie. Parę tygodni temu miałam ochotę na smaczne precle, a z uwagi na ich obecność w książce "Dough" R. Bertineta postanowiłam skorzystać z przepisu i wykonać je własnoręcznie.
Niestety coś musiało wyjść nie tak. Może drożdże miały za dobry dzień, może zegarek zwariował, a może w przepisie jest błąd. Niemniej jednak wyszły pyszne preclowe bułeczki, które znikły w mgnieniu oka :)
Bardzo smakowita propozycja obiadowa, która została wybrana przepisem roku 2009 na fotoprzepis.pl Trudno tu nawet mówić o autorstwie tej receptury, gdyż jest ich w sieci setki, a może i tysiące. Wszystkie podają mniej więcej te same składniki w różnych proporcjach z dodatkiem jakiejś szczególnej przyprawy. Ja dodałam niesamowicie smaczną mieszankę suszonych warzyw, którą widać na zdjęciu w postaci m. in. drobniutkich kawałków marchewki.
składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 5-7 pieczarek 1 cebula kilka łyżek śmietany lub jogurtu 20 dag sera żółtego (mogą być dwa rodzaje) - czosnek granulowany lub świeży sól, pieprz 1-2 łyżki mieszanki suszonych warzyw bez soli
sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić i rozbić tak jak na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową, na która ułożyć pierś z kurczaka. Pierś przyprawić, posypać czosnkiem granulowanym lub wyciśniętym.Następnie kroimy cebulę oraz pieczarki, które podsmażamy na patelni. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W trakcie smażenia pieczarek ścieramy żółty ser na tarce z grubymi oczkami. Po usmażeniu pieczarek nakładamy je na kotlety. Następnie na każdy z kotletów nakładamy majonez w zależności od wielkości piersi. Po nałożeniu majonezu wystarczy teraz tylko nałożyć grubą warstwę startego sera.
Tak przygotowane kotlety wkładamy do piekarnika na 15-20 min. (180-200 stopni). Podajemy od razu po przygotowaniu, potrawa jest na tyle syta, że nie wymaga przystawek.
Nie mogłam oprzeć się pokusie, by nie wypróbować wreszcie kompletu przystawek do Kitchen Aida. Na pierwszy ogień poszła szatkownica, choć tak bardzo chciałabym przetrzeć jakieś smakowite owoce. Niestety nie na wszystko mogę znaleźć czas, dlatego też wybrałam sałatkę, którą można przygotować z dnia na dzień.
Przepis pochodzi z załączonej do miksera książki pt. "The ultimate mixer cookbook" autorstwa Kay Halsey.
Klasyczna sałatka z białej kapusty z jabłkami i orzechami włoskimi
składniki: 1 bardzo mała kapusta, 1-2 szalotki lub cebula, obrane 3 małe jabłka, obrane i wydrążone sól i pieprz 1 łyżka białego octu winnego 4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego greckiego jogurtu 2 łyżki orzechów włoskich
sposób przygotowania: Jeśli używamy szatkownicy do miksera KitchenAid, kroimy kapustę na takie kawałki, żeby zmieściły się nam do podajnika. Szatkujemy, po czym robimy to samo z szalotkami lub jedną dużą cebulą (przepołowioną) oraz jabłkami.
Śmietanę lub jogurt wymieszać z octem i dodać do sałatki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Przed podaniem posiekać grubo orzechy, posypać podawaną sałatkę. Można przybrać półplasterkami jabłek.