Szybciutko dzielę się bogatym smakowo przepisem z książeczki "Dania z woka". Może z wyglądu jest ono monotonne, zdominowane pomarańczą curry, ale nadrabia bogactwem składników i przede wszystkim smakiem.
składniki:
50g wiórków kokosowych*
1/2l mleka
1 mały banan
100g marchwi
300g filetów z kurczaka
1-2 łyżki oleju sojowego**
curry, świeżo zmielony czarny pieprz
sól, ostra papryka, sok z cytryny
1/8l rosołu drobiowego
1 strączek chili
100g gęstej śmietany
100g ananasa w kawałkach
50g solonych orzeszków cashew***
* można zastąpić prawdziwym mlekiem kokosowym z puszki
** zastąpiłam olejem sezamowym do smaku, a usmażyłam mięso na zwykłym oleju roślinnym
*** można pominąć
sposób przygotowania:
1. Wiórka kokosowe namoczyć w mleku na około 1/2 godziny. Warzywa i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić na duże kawałki i mocno zesmażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu wyjąć, posolić i oprószyć dużą ilością curry.
2. W pozostałym tłuszczu podsmażyć warzywa. Bannay obrać, rozgnieść widelcem i domieszać do warzyw. Całość podlać rosołem i gotować przez 5 minut. Na koniec doprawić curry.
3. Chili wypestkować i pokroić na cienkie krążki. Mleczko kokosowe przecedzić i razem z chili, kurczakiem, śmietaną, orzeszkami oraz ananasem domieszać do warzyw.
4. Całość dusić przez 10-20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką curry oraz sokiem z cytryny i ananasa.
składniki:
50g wiórków kokosowych*
1/2l mleka
1 mały banan
100g marchwi
300g filetów z kurczaka
1-2 łyżki oleju sojowego**
curry, świeżo zmielony czarny pieprz
sól, ostra papryka, sok z cytryny
1/8l rosołu drobiowego
1 strączek chili
100g gęstej śmietany
100g ananasa w kawałkach
50g solonych orzeszków cashew***
* można zastąpić prawdziwym mlekiem kokosowym z puszki
** zastąpiłam olejem sezamowym do smaku, a usmażyłam mięso na zwykłym oleju roślinnym
*** można pominąć
sposób przygotowania:
1. Wiórka kokosowe namoczyć w mleku na około 1/2 godziny. Warzywa i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić na duże kawałki i mocno zesmażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu wyjąć, posolić i oprószyć dużą ilością curry.
2. W pozostałym tłuszczu podsmażyć warzywa. Bannay obrać, rozgnieść widelcem i domieszać do warzyw. Całość podlać rosołem i gotować przez 5 minut. Na koniec doprawić curry.
3. Chili wypestkować i pokroić na cienkie krążki. Mleczko kokosowe przecedzić i razem z chili, kurczakiem, śmietaną, orzeszkami oraz ananasem domieszać do warzyw.
4. Całość dusić przez 10-20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką curry oraz sokiem z cytryny i ananasa.
Ostatnio zrobiło się u nas bardzo rybnie. Prawie każdego dnia na obiad lub śniadanie serwowana była rybka pod różnymi postaciami - z puszki, patelni albo piekarnika.
Odkopałam wśród ocalałych zdjęć kilka ujęć ryby po grecku, której nie lubiłam do tej pory za długość przygotowania (w wersji Grzegorza z MM), a którą N. ubóstwia. Tylko z tego powodu znosiłam długie przygotowania - krojenie, wstępne smażenie, później zapiekanie.
Pewnego dnia trafiłam całkiem przypadkiem na Anielską Kuchnię Onetu. I znalazłam przepis na tę rybkę, połączyłam ulubione smaki z nowym sposobem przygotowania i oto jest - mój ulubiony przepis wg siostry Anieli.
Zachęcam do oglądania! Link powyżej.
Odkopałam wśród ocalałych zdjęć kilka ujęć ryby po grecku, której nie lubiłam do tej pory za długość przygotowania (w wersji Grzegorza z MM), a którą N. ubóstwia. Tylko z tego powodu znosiłam długie przygotowania - krojenie, wstępne smażenie, później zapiekanie.
Pewnego dnia trafiłam całkiem przypadkiem na Anielską Kuchnię Onetu. I znalazłam przepis na tę rybkę, połączyłam ulubione smaki z nowym sposobem przygotowania i oto jest - mój ulubiony przepis wg siostry Anieli.
Zachęcam do oglądania! Link powyżej.
składniki:
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
1 puszka kukurydzy
1 wędzona makrela (400g)
1 ogórek konserwowy*
1 cebula (80g)
niepełna szklanka majonezu**
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta soli
* dodałam 2 ogórki kiszone
** wymieszałam pół na pół ze śmietaną
sposób przygotowania:
Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę i ogórek pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z ryżem, doprawić solą i pieprzem, polać majonezem i wymieszać.
Podawać z ciemnym pieczywem.
dodatkowe informacje:
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy Kamis. Ilość składników można modyfikować wg własnego uznania. W mojej wersji było mniej makreli.
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień, gdy przegryzą się wszystkie smaki.
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
1 puszka kukurydzy
1 wędzona makrela (400g)
1 ogórek konserwowy*
1 cebula (80g)
niepełna szklanka majonezu**
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta soli
* dodałam 2 ogórki kiszone
** wymieszałam pół na pół ze śmietaną
sposób przygotowania:
Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę i ogórek pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z ryżem, doprawić solą i pieprzem, polać majonezem i wymieszać.
Podawać z ciemnym pieczywem.
dodatkowe informacje:
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy Kamis. Ilość składników można modyfikować wg własnego uznania. W mojej wersji było mniej makreli.
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień, gdy przegryzą się wszystkie smaki.
Danie wywodzi się z Persji. Jego podstawę stanowią ryż i mięso, a przepis pochodzi z "Kuchni świata" - dodatku do jednego z ostatnich numerów Kuchni.
składniki na 4 porcje:
1 1/2 szklanki ryżu basmati
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona na cienkie plasterki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 zielona papryczka chili drobno posiekana
2,5cm korzenia imbiru drobno posiekanego
675g filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
3 łyżki pasty curry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki garam masala
3 pomidory pokrojone na wąskie cząstki
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 listki laurowe
4 strączki zielonego kardamonu
4 goździki
1/2 łyżeczki nitek szafranu
sposób przygotowania:
Ryż umyć, kilka razy zmieniając wodę, po czym włożyć do miski, zalać wodą i moczyć 30 minut.
W tym czasie na dużej patelni z grubym dnem rogrzać olej. Włożyć cebulę i smażyć 5-7 minut, aż lekko się zrumieni. Dodać czosnek, chili oraz imbir i smażyć około 2 minut.
Włożyć mięso i smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać pastę curry, sól i garam masala. Wymieszać i smażyć następne 5 minut. Dodać pomidory i delikatnie wymieszać. Smażyć 3-4 minuty i zestawić z ognia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stp. C. W garnku zagotować wodę i dodać kurkumę. Ryż odsączyć z wody i włożyć do wody z kurkumą. Gotować 10 minut, aż będzie prawie miękki i odcedzić. Dodać listki laurowe, kardamon, goździki oraz szafran i wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu układać na przemian warstwy ryżu i mięsa, aż składniki się wyczerpią; ostatnią warstwą powinien być ryż, ale złamałam tę zasadę, bo wydawało mi się, że może być za suchy. Potrawę przykryć i wstawić do piekarnika. Zapiekać 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
składniki na 4 porcje:
1 1/2 szklanki ryżu basmati
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona na cienkie plasterki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 zielona papryczka chili drobno posiekana
2,5cm korzenia imbiru drobno posiekanego
675g filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
3 łyżki pasty curry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki garam masala
3 pomidory pokrojone na wąskie cząstki
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 listki laurowe
4 strączki zielonego kardamonu
4 goździki
1/2 łyżeczki nitek szafranu
sposób przygotowania:
Ryż umyć, kilka razy zmieniając wodę, po czym włożyć do miski, zalać wodą i moczyć 30 minut.
W tym czasie na dużej patelni z grubym dnem rogrzać olej. Włożyć cebulę i smażyć 5-7 minut, aż lekko się zrumieni. Dodać czosnek, chili oraz imbir i smażyć około 2 minut.
Włożyć mięso i smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać pastę curry, sól i garam masala. Wymieszać i smażyć następne 5 minut. Dodać pomidory i delikatnie wymieszać. Smażyć 3-4 minuty i zestawić z ognia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stp. C. W garnku zagotować wodę i dodać kurkumę. Ryż odsączyć z wody i włożyć do wody z kurkumą. Gotować 10 minut, aż będzie prawie miękki i odcedzić. Dodać listki laurowe, kardamon, goździki oraz szafran i wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu układać na przemian warstwy ryżu i mięsa, aż składniki się wyczerpią; ostatnią warstwą powinien być ryż, ale złamałam tę zasadę, bo wydawało mi się, że może być za suchy. Potrawę przykryć i wstawić do piekarnika. Zapiekać 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Przepis robiłam już dawno temu, ale z nadmiaru pracy nie związanej z gotowaniem, nie miałam czasu się nim podzielić. Po krótce jest to najlepsze rybne curry jakie do tej pory spróbowałam, aczkolwiek wierzę, że istnieje jeszcze lepszy przepis. Ten jest smaczny, a nie do końca taki jakbym tego oczekiwała. Pochodzi z dodatku "Kuchnie świata: Tajlandia, Indie Indonezja" kiedyś dodawanego do Gazety Wyborczej, a ostatnio obecnego w jednym z ostatnich numerów Kuchni.
składniki:
4 filety z dorsza pokrojone w kostkę o boku 5cm
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżki soku z limonki
szczypta soli
1 cebula pokrojona w kostkę
1 zielona papryka chili grubo pokrojona
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 szklanki nerkowców
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki soli
150ml wody
175ml chudego naturalnego jogurtu
3 łyżki drobno posiekanych listków kolendry
sposób przygotowania:
Kurkumę wymieszać z sokiem z limonki oraz solą i natrzeć rybę. Przykryć i marynować 15 minut.
W tym czasie do pojemnika włożyć cebulę, chili, czosnek, nerkowce, nasiona kopru włoskiego i wiórka kokosowe. Zmiksować na pastę, przełożyć do miski i odstawić.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Włożyć nasiona kminu i smażyć 2 minuty, aż zaczną pękać. Dodać zmiksowaną pastę i smażyć 5 minut. Dodać mieloną kolendrę, mielony kmin, sól i wodę. Wymieszać i gotować 2-3 minuty.
Dodać jogurt i posiekaną kolendrę, gotować na wolnym ogniu 5 minut. Włożyć rybę i wymieszać. Dusić pod przykryciem na polnym ogniu 10 minut, aż ryba będzie ugotowana do wewnątrz. Potrawę przybrać gałązkami kolendry i podawać z pilawem.
dodatkowe informacje:
W moim wykonaniu zabrakło nerkowców, gdyż nie mogę ich obecnie jeść. Poza tym sola, równie dobrze sprawdziła się w tym przepisie, jedna zdecydowanie krócej się dusiła i nie kroiłam jej na mniejsze części.
Smacznego!
składniki:
4 filety z dorsza pokrojone w kostkę o boku 5cm
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżki soku z limonki
szczypta soli
1 cebula pokrojona w kostkę
1 zielona papryka chili grubo pokrojona
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 szklanki nerkowców
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki soli
150ml wody
175ml chudego naturalnego jogurtu
3 łyżki drobno posiekanych listków kolendry
sposób przygotowania:
Kurkumę wymieszać z sokiem z limonki oraz solą i natrzeć rybę. Przykryć i marynować 15 minut.
W tym czasie do pojemnika włożyć cebulę, chili, czosnek, nerkowce, nasiona kopru włoskiego i wiórka kokosowe. Zmiksować na pastę, przełożyć do miski i odstawić.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Włożyć nasiona kminu i smażyć 2 minuty, aż zaczną pękać. Dodać zmiksowaną pastę i smażyć 5 minut. Dodać mieloną kolendrę, mielony kmin, sól i wodę. Wymieszać i gotować 2-3 minuty.
Dodać jogurt i posiekaną kolendrę, gotować na wolnym ogniu 5 minut. Włożyć rybę i wymieszać. Dusić pod przykryciem na polnym ogniu 10 minut, aż ryba będzie ugotowana do wewnątrz. Potrawę przybrać gałązkami kolendry i podawać z pilawem.
dodatkowe informacje:
W moim wykonaniu zabrakło nerkowców, gdyż nie mogę ich obecnie jeść. Poza tym sola, równie dobrze sprawdziła się w tym przepisie, jedna zdecydowanie krócej się dusiła i nie kroiłam jej na mniejsze części.
Smacznego!